На ријекама мостарским – Богојављање између Буне и Неретве

Након осам деценија, чини се, један Епископ захумско-херцеговачки, на Богојављање, сиђе на Неретву благосиљајући и освећујући воду ове ријеке. Осамдесет година раније, и раније, богојављенске литије и водоосвећења на Неретви били су обичај и православних хришћана у Долине Неретве. Обичај водоосвећења и пливања за часни крст на Неретви обновљен је 2017. године, а ове године овим чином началствовао је Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, прије тога предстојећи и на Светој архијерејској литургији у Благају, недалеко од врела ријеке Буне, у чији ток се у близини улијева Буница, а чије воде заједно чине ту кратку лијеву притоку Неретве.

Након празничне Литургије у Храму Светог Василија Трвдошког и Острошког у Благају, Заједници сабраној у овом храму придружили су се и вјерни након Сабрања у другим мостарским црквама, са својим паросима, да би сви заједно призвали Светог Духа на воду Неретве, код Ортијеша. По водоосвећењу, двадесетак њих запливало је Неретвом до часног крста, који је из воде извадио Давор Судар из Баћевића.
У својим храмовима и у Неретви, уз обнову Светотројичног саборног храма, Црква Мостарска изнова је показала поклоњење Тројици: Христе Боже, који си се јавио и свијет просветио, слава Теби!
 
Представник Епархије ЗХиП за културу и медије,
Бранислав Рајковић, ђакон