Подржати нови живот

ТРЕБИЊЕ, 4. ЈУНА /СРНА/ – Фондација „Свети Вукашин“ већ скоро двије године успјешно функционише и материјално помаже мајкама са троје и више дјеце, али и родитељима који се лијече од стерилитета. Фондација спада међу ријетке институције на овим просторима које настоје да подрже српску породицу у времену када је природни прираштај сваке године у забрињавајућем паду. У досадашњем раду Фондација је остварила циљ и задатке које је поставила 19. августа 2011. године када је основана на иницијативу владике Григорија и Епархије захумско-херцеговачке и приморске, општина источне Херцеговине и Калиновика. Средства која добијају од ове фондације многим херцеговачким породицама су једина примања, која, како многи од њих кажу, нису довољна за све потребе, али им много значе, јер се, напокон, појавио неко ко на конкретан начин подржава вишечлане породице.

Секретар фондације ђакон Владимир Вукановић каже да тренутно Фондација „Свети Вукашин“ има 200 корисника и да се њихов број константно повећава. Он је нагласио да Фондација за треће дијете додјељује 150 КМ мјесечно, за четврто 250, а за пето и свако сљедеће по 300 КМ.
„Дјеца која имају пребивалиште на подручју херцеговачких села добијају још по 50 КМ. Сви имају право да користе овај новац до навршене друге године“, објаснио је ђакон Вукановић. За функционисање Фондације на мјесечном нивоу потребно је око 40.000 КМ, а у Епархији истичу да је њено постојање потребно не само Херцеговини, већ цијелој Републици Српској, те позивају све људе добре воље да у складу са могућностима помогну рад Фондације.
Вукановић каже да Фондација има још средстава за редовну исплату захваљујући добрим људима који су се у великом броју одазвали донаторској вечери која је организована на Преображење 2011. године, напомињући да има и сталних донатора који сваки мјесец уплаћују средства.
„Прије пола године донесена је одлука да се за потребе Фондације из буџета општина Источне Херцеговине издвоји 0,3 одсто од укупне суме, али су ту одлуку до сада само испоштовале општине Берковићи, која је уплатила први квартал, и Калиновик, која је уплатила средства за пола године“, истиче Вукановић.

Први корисник Фондације „Свети Вукашин“ је Ненад Савић из села Крекови код Невесиња, који је рођен на дан њеног основања. Он је четврто дијете мајке Наташе и оца Мире који кажу да је ово друга година да добијају мјесечну новчану помоћ у износу од 300 КМ.
„Једини сам запослен у породици, па нам много значи сваки динар“, каже Миро и додаје да су презадовољни сумом од 300 марака.
Породица Савић захвалила је владики Григорију, Епархији и свима који су препознали неопходност овакве иницијативе, изразивши наду да ће и остали имати слуха и помоћи Фондацији и њеним оснивачима у овој доброј намјери.

Ристо Пртило и његова супруга Драгана из Требиња имају четворо дјеце и кажу да им 300 марака мјесечно од Фондације „Свети Вукашин“ много значи, јер живе искључиво од пољопривреде. Ристо свакој породици препоручује да има што више дјеце, јер су дјеца једино право богатство без којих је народ сиромашан.

Многи корисници подсјећају и на поруку Епархије захумско-херцеговачке и приморске изречену приликом оснивања Фондације: „Не смијемо да дозволимо да ова света и благородна земља Хецеговина пресуши, да пресуши људима, да пресуши живот и остане само камен“. Зато се надају да ће она имати одјека не само у Херцеговини, већ и у цијелој Републици Српској и шире.

С обзиром да сваког мјесеца број корисника средстава ове фондације расте, прије неколико дана активиран је и хуманитарни број, чијим позивом се дарује једна КМ за Фондацију „Свети Вукашин“.
Телеком Републике Српске и М:тел до краја јуна уступили су број 1458 чијим позивањем се дарује симболични новац за Фондацију. Из Епархије позивају све људе добре воље да, уколико су у могућности, учествују у овој акцији.