Три године учешћа на симпосиону „Теологија у јавној сфери“

Извор: https://probuducnost.ba/

Посљедње три године ПРО-Будућност подржава симпосион „Теологија у јавној сфери“ који организује Центар за философију и теологију Требиње. Иако ове године због Covid-19 пандемије симпосион неће бити одржан, партнертсво са пријатељима из Требиња се наставља и вријеме до наредног скупа ће бити искориштено за  планирање нових догађаја који ће допринијети изградњи мира и повјерења.

„Нама је као домаћинима и организаторима овог симпосиона велика част да већ три године имамо прилику да са организацијом CRS сарађујемо у оквиру USAID-овог пројекта ПРО-Будућност“, казао је Марко Вилотић, члан управног одбора Центра за философију и теологију.

Прве године ПРО-Будућност учешћа на симпосиону, тадашњи Епископ захумско-херцеговачки и приморски владика Григорије потписао је Платформу за мир те у свом обраћању позвао све друге вјерске службенике и релевантне институције да подрже овај документ.

„Да бисмо дошли до истинског мира, мир не може и не смије бити само ријеч на нашим уснама. Као што мир не смије бити лажан и борба за мир не може и не смије бити лажна, већ треба да произлази из истинског вјеровања и добре намјере. Они који се одлуче борити за мир, треба да знају да ће у тој борби и на том путу који су изабрали бити и нападани и исмијавани, али истински мир је једина опција за ове просторе“, казао је.

Читаво обраћање владике Григорија доступно је ОВДЈЕ, а видео са потписивања платформе ОВДЈЕ.

Наредну годину обиљежила је сесија у којој су декани Католичког богословног факултета у Сарајеву, Дарко Томашевић, Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ из Фоче Владислав Топаловић и Факултета исламских наука у Сарајеву Зухдија Хасановић, у оквиру сесије „Теологија-истина-помирење: Појам мира у светим списима“ покушали да сагледају улогу и одговорност највећих свјетских религија у процесу изградње мира и повјерења.

Тада је у Културном центру у Требињу постављена изложба портрета жртава рата „Лично“ и одржано јавно говорење на којем су бивши логораши који су били заточени на све три зараћене стране говорили о ономе што су прошли током заточеништва.

Читаву сесију можете погледати ОВДЈЕ, а краћи видео ОВДЈЕ.

Прошлогодишњи симпосион обогатили смо панелом „Однос цркве и медија у доба пост-истине“ на којем су говорили проф.др. Дубравка Валић Недељковић, са Филозофсог факултета Универзитета у Новом Саду, Милан Ћулибрк, главни и одговорни уредник недељника „НИН“, Сања Бјелица Шаговновић из СПКД „Просвјета“ Мостар  и доц. др Вукашин Милићевић, са Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

„Циљ овог симпосиона је просто да омогућимо дијалог, како међу теолозима разних деноминација и народа, тако и између теолога и представника других сфера јавног живота. И у том смислу пројекат ПРО-Будућност доживљавамо просто као нешто што је наш природни сарадник и саборац на том путу изградње разумијевања, мира и бољих односа у региону“, казао је том приликом доц.др. Марко Вилотић, члан управног одбора Центра за философију и теологију.

Видео о овом панелу можете погледати ОВДЈЕ