Враћено звоно љубушког храма Светих Архангела Михаила и Гаврила

Милорад Бахиљ, федерални министар трговине, заједно са сарадницима посјетио је у суботу 08. јуна 2013. године српску православну црквену општину у Чапљини. Бахиљ је чапљинском јереју Данилу Бору предао звоно изливено давне 1889. године, дар добротбора Ристана Семиза љубушком храму Светих Архангела Михаила и Гаврила, саграђеном 1865. године, а које је заслугом Мате Приморца из Љубушког сачувано након што је храм потпуно срушен у последњем рату.

“Враћање звона Српској православној цркви шаљемо поруку да се у овим крајевима живи заједно. Као министар у Федералној Влади желим уклонити све предрасуде и баријере, јер само заједничким радом и међусобним поштовањем можемо градити бољи суживот“ истакао је Бахиљ.

 Бахиљ се осврнуо и на српском повратничку популацију која је на подручју чапљинске парохије из године у годину све већа. “Велики број Срба је протеран са чапљинског подручја, међутим прошлост морамо ставити иза себе и радити на томе да се људи враћају својим домовима. Искрено ме радује и охрабрује све већи број Срба повратника на ове просторе чијих домаћинстава само на подручју Чапљине има око 150. Враћање овог звона постављамо и“ темељ“ за поновну изградњу православног храма у Љубушком којем и припада, али и позив свим Србима да се врате на своја огњишта“ поручио је Бахиљ.

Министар Бахиљ је у пратњи чапљинског јереја Данила Бора обишао Парохијски дом и Цркву Вазнесења Господњег у Чапљини која је обновљена на стоту годишњицу постојања. Чапљински јереј Данило Боро се министру Бахиљу захвалио на уложеном труду и иницијативи за враћање звона православној цркви, те изразио наду да ће се иу будуће залагати за повратак и боље услове живота православне заједнице у Херцеговини.