Почаст сени владике Атанасија – „Косовски божури“

Учествујући у општенародној земаљској радоносној тузи, придодајемо и ми своју кап рањивости и бола упокојењу јединствене појаве, нашег владике Атанасије, дубоко учествујући у радости целог Небосвода за велику заједницу свих светих, којој се он сада придружује.

Одважно бранећи слово, част и светост Косова и Метохије, као јединствене целине, јединственог ентитета и бића нашег народа, неодричући се ниједног квадратног метра огњишта, црквеног дворишта, потока, равногорја и гробостроја. 

Захвалност тој љубави одаје данас сав живи свет на тим пољима, и живи свет народа Божијег данас опстајућег на Косову и Метохији. Али и сав свет уснули под тим пољима и горама лежећи, мученички постарадалим и мирно уснулим за одабир вере и часног живота.

Почаст сени владике Атанасија, нарочито одају данас сва деца Косова и Метохије, припадајућа роду из племенитог биља Косовских Божура, и поклон пред њим чине за друга им верног и пријатеља вечног.

Танана дечија душа спознала је душу владике Атанасија као такву истинску душу, Божију и дечију, распету са распетима, састрадалну са страдајућима а свагда васкрсавајућу у Васкрсломе.

У име те деце Божије, сећајући се надежних посета у најненадежнија времена страдања Косова и Метохије, у радости Васкрсења, рајска насеља, вечни помен и милост Божију моле за тебе владико Косовски Божури.

Драгана из Велике Хоче
Милош из Ораховца
Маја из Велике Хоче
Јелена из Гораждевца
Ивана из Грачанице
Лепосава из Велике Хоче
Милица из Косовске Митровице
Милан из Кметовца
Јелена из Велике Хоче
Милица и Мирјана из Приштине
Свештеник призренски Јован из Ораховца,
Гаврило Кујунџић и његова хармоника из Ораховца
Ивана Жигон, руководилац ансамбла