Поводом упокојења епископа Атанасија – Румунски патријарх Данило

Порука Његове Светости Патријарха Румунског поводом упокојења Преосвећеног Епископа Атанасија. Патријарх Данило је рекао да је „преминуо радољубиви архијереј и истакнути теолог“.

Порука Његове Светости:                                                          

Вест из Српске Патријаршије о одласку са овог света Његовог Преосвештенства епископа Атанасија Јевтића донела је тугу у срца свих који су га познавали. Достојан ученик оца Јустина Поповића, епископ Атанасије је студирао у Србији, Грчкој и на Западу, остављајући за собом многа дела и студије од велике вредности за православну теологију. Написао је многе књиге и студије на новогрчком, француском, енглеском, руском, бугарском, немачком, италијанском и другим језицима.  Његово дело је значајно не само за Српску Православну Цркву него и за цело православно богословље.

У његовом делу видимо широку отвореност према целом хришћанском свету утемељену у огромном знању о списима и ставовима Светих Отаца, других црквених списатеља, али и древних и савремених филосфа, као и православних и неправославних теолога.

Његова теолошко-философска дела тичу се савременог доба и дају одговоре на проблеме са којима се суочава друштво.

Преосвећени Владика Атанасије објавио је велики број књига и преко петсто студија и радова. Преводио је дела са старогрчког, новогрчког, старославенског, француског, енглеског, италијанског и руског језика. Његови радови су из области  теологије, антропологије, историје Цркве, као  и других области.

Као признање за његово теолошко и философко дело, постао је члан Срспког удружења писаца, а одредница са његовим именом уврштена је српску, грчку и руску енциклопедију.

Блажене успомене Владика Атанасије  је био један од најактивнијих јерарха Српске Православне Цркве.

Његово Преосвештенство је увек показивао непоколебљивост у православној вери као и очинску љубав и мудрост учитеља, свештеника и јерарха Српске Православне Цркве.

У овим тренуцима туге за Српску Православну и све Православне Цркве  молимо се Исусу Христу, Првосвештенику будућих добара (Јеврејима 9:11), да душу епископа Атанасија упокоји са светима, где нема бола, туге, уздисања, него где је живот вечни.

Вјечнаја памјат, у векове векова!

Данило, Патријарх Румунске Православне Цркве

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για τον πρώην Ερζεγοβίνης Αθανάσιο – Ορθοδοξία News Agency (orthodoxianewsagency.gr)