Радио Светигора: Косметско-требињско свједочанство Дечанског Игумана Саве (Јањића) о “Владики дјеце и највећем дјетету међу владикама“

Игуман дечански Архимандрит Сава (Јањић): “Владика Атанасије и Митрополит Амфилохије су били равноапостолни учитељи нашег времена”

 

Atanasije1“До сусрета са Владиком Атанасијем читао сам о хришћанству а 1986. године, када сам, као студент англистике, чуо оца Атанасија на једном предавању истински сам се обратио у вјеру схвативши да је наш Бог живи Бог. Срео сам Његовог свједока који је Бога истински познавао. Владика Атанасије и Митрополит Амфилохије су били равноапостолсни учитељи нашег времена“- казао је говорећи о блаженог спомена Владики Атанасију (Јевтићу) Игуман манастира Високи Дечани Архимандрит Сава (Јањић) иначе Требињац.

За Владику Атанасија Света литургија је била живи сусрет са Богом и живи сабор са Светитељима Христовим, каже отац Сава свједочећи да је блаженопочивши Владика у Требињу оставио једну дубоку евхаристијску заједницу.

“Мислим да се никад нисмо тако жестоко молили као док нас је Владика Атанасије возио по врлетима херцеговачким“- нашалио се отац Сава, описујући ,,вулкански“ темперамент Владике Атанасија.

“Од требињске запуштене баште направио је виноград Христов. Долазак Владике Атанасија, за нас у Требињу, био је прави духовни земљотрес. Владика је пробудио Требиње и вјеру која је била запретана у нашем граду, засијана још руком Светог Василија Тврдошког и Острошког. Владика је Требишњицу називао другим Јорданом док је крштавајући на њој људе гладне и жедне Бога и истине Његове“- свједочи отац Сава (Јањић)….

Звучни запис: https://svetigora.com/kosmetska-kandila-lxxvii/