Упокојио се Атанасије Јевтић, владиκа бесмртног имена

Публиковано на порталу Пребиловци-село на интернету 6. марта 2021. године

”Умировљени Епископ захумско-херцеговачки и приморски, Атанасије, упокојио се у Господу. Његово преосвештенство преминуо је у четвртак, 4. марта 2021. године, у 18.45, у Јавној здравственој установи Болница Требиње. Епископ Атанасије Јевтић рођен је у селу Брдарици, у шабачко-ваљевском крају, 8. јануара 1938. године”, објављено је на порталу Захумско-херцеговачке и приморске епархије.

Владика Атанасије у Херцеговину је стигао кад су многи из ње одлазили, да не кажемо бјежали. Неизмјерно је волио ово парче “светосавске земље”, како је уобичавао рећи. Посебно се то може рећи за наше Пребиловце.

У тешким временима дао је немјерљив допринос да се Херцеговина врати к` себи. Познат је у јавности његов извјештај из ратом захваћене Херцеговине када је прокрстарио широким подручјем своје епархије. Стизао је да обиђе рушевине саборног храма и владичанског двора у Мостару, спаљене Пребиловце и минирани храм са криптом у којој су били земни остаци невино пострадалих Срба. Од тада, од устоличења на трону епископа Захумско-херцеговачког и приморског, често се враћао Пребиловцима. Ни један догађај везан за Пребиловце- од откопавања порушеног и са земљом сравњеног храма са криптом и његовог обнављања као и у животу овдашњих људи није прошао без владике Атанасија. Вјеровао је у обнову живота и васкрс Пребиловаца. У корјену имена села које му је дао далеки предак данашњих Пребиловчана, владика Атанасије је препознао пребивање људи у овом мјесту од вајкада. ”Пребиловци су од пребивања. Пребиловци, пребивају, остају, трају и претрајавају. Срби су народ пребивања…”, рећи ће владика Атанасије у бесједи након Свете архијерејске литургије 3. августа, на рушевинама храма који се почео обнављати те 2013. године.

Пребиловачке и доњохерцеговачке мученике пострадале у Другом свјетском рату, сахрањене у храму њима посвећеном, СПЦ канонизовала је 2015. године. Преосвећени владика написао је Тропар и Кондак њима посвећен:

ТропарГлас 8: Свети Новомученици Пребиловаца/ за Христа бачени у јаму Шурманаца/ вером нађосте вечно Пребивалиште/ у Царству Крста Васкрсења;/ љубављу таму и мржњу победисте,/ и светлост Раја наследисте./ Од Господа молите нам вечно спасење и свему свету јеванђелско покајање.

КондакГлас 3: Новомученици свети за веру пострадасте:/ и у јаму за Христа невини бачени бисте,/ од верних побожно из јама извађени,/ у Спомен храм с љубављу положени./ Но храм ваш безбожни разорише,/ и кости ваше к´о Савине попалише./ Данас нову Голготу и Васкрс прослављамо/ и Вас са Светим Савом смирено молимо:/ У Царству Небеског мира почивајте/ Христово и наше Васкрсење сведочите.

Посљедњи пут владика Атанасије био је у Пребиловцима августа мјесецу 2020. године када је уз кумство братства Надаждин 6. августа прослављена Слава Светих пребиловачких и доњехерцеговачких мученика. За живота, у гробљу манастира Тврдош, блаженопочивши владика подигао је параклис Васкрсења Господњег, уз  аманет да ту буде сахрањен под стијеном ,у параклису прекривен херцеговачком земљом допремљеном из Пребиловаца, као и земљом са Газиместана, из Јасеновца и Јерусалима.

У храмовима СПЦ служен је помен новопрестављеном умировљеном епископу захумско-херцеговачком Атанасију. Чапљински парох, јереј Марко Гојачић 5. марта служио је помен у храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима. Том приликом одржао је слово посвећено владики Атанасију, наглашавајући његову љубав и приврженост Херцеговини а у Херцеговини нашим Пребиловцима, заинтересованост за живот Срба у овом дијелу Федерације БиХ и стање православних храмова.