Поклон Библиотеци Владичанског двора у Мостару „Јоаникије Памучина“

Библиотека „Јоаникије Памучина“ Владичанског двора у Мостару баштини традицију Библиотеке Српске православне црквене општине мостарске, чији богати фонд је у потпуности уништен у ратним дејствима на овом простору. Од свог обнављања име носи по једном од најзначајнијих стваралаца „првог мостарског круга“ књижевних и културно-просвјетних личности, који је у многоме допринјео образовању знатно познатијег „другог мостарског круга“, у који се сврставају Шантић, Дучић, Ћоровић, Шола, Ђикић…

Непрестано обнављајући и увећавајући свој фонд, Библиотека „Јоаникије Памучина“ прикупља, како антикварне књиге, тако и савремена издања, нарочито тематски везана за подручја данашње и Херцеговине кроз историју. У том смислу све чешће свој допринос дају многе институције и појединци.

Са истом намјером Српску православну црквену општину мостарску и Библиотеку Владичанског двора у Мостару „Јоаникије Памучина“, посјетили су у одвојеним посјетама госпођа Ранка Мутевелић, власница Издавачко-књижарског друштва „Мутевелић“, директорица Позоришта лутака у Мостару, и члан СПКД „Просвјета“ и мостарског СПКУД „Гусле“, и господин Бранимир Мартинац, власник мостарске галерије „Мартино“ и један од истакнутих културних прегалаца Мостара. Госпођа Мутевелић уручила је оцу Радивоју Круљу, старјешини Саборног храма у Мостару и ђакону Браниславу Рајковићу, управнику Библиотеке, монографију „Мостар од постанка до 1992.“, значајно издање свог Издавачко-књижарског друштва. Господин Мартинац даровао је Библиотеци сва издања галерије „Мартино“, међу којима су: „Херцеговина земља вина“ и најновија антологија старих фотографија „Мостар музеј сјећања“.