Благовијести Цркве на Црквини – Света архијерејска литугија у Требињу

Заједница вјерних на Црквини, сабрана у Хрецеговачкој Грачаници, прославила је своју Славу – Благовијести Пресвете Богородице.
 
Свету архијерејску литургију овим поводом служио је, Његово Преосвештенство, Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење свештенства, у Христу ђаконства, појаца, чтечева и вјерног народа наше Епархије.
 
Овим богослужењем у дужност је уведен и новопостављени старјешина овог Храма, отац Душко Шаровић, а отпочињањем обиљежавања овогодишње Манифестације „Дучићев дан“, служен је и помен пјеснику Јовану Дучићу, који је сахрањен у овој цркви. У Литургији и помену, учествовали су и представници Градске управе Града Требиња, који су положили цвијеће на пјесников гроб.
 
По читању Зачала из Јеванђеља по Луки, бесједио је ђакон Бранислав Рајковић, том приликом рекавши:
 
Драги људи, драги мужеви – благословени међу мужевима, драге жене – благословене међу женама, драга дјецо, каквих је Царство небеско, радујте се, благословени сте, јер нађосте благодат у Бога, јер се нађосте данас на овом мјесту у овај дан… Јер, иако се Бог објавио свима и на крају обавијестио све, нарочито је благовијестио Марији. Јер, иако данас сви заједно изнова проживљавају догађај Благовјештења, свака заједница, из ових евађеоских ријечи, које смо прочитали и чули, треба да проникне у поруку која се благовијести баш њима, баш нама овдје и сада.
 
По благослову владике Димитрија, ако већ та благодат, упркос бојазни и запитаности, и упркос много чему другом, нађе мене.., мени се чини да та нарочита порука, за нас овдје заједно, гласи: не опирите се благодати! Чули сте: Не бој се Марија, значи, ако страхујете, значи да је страховала и Марија, али не бојте се, јер немате разлога за страх, као ни Марија што га није имала. Чули сте: Како ће то бити кад ја не знам за мужа?, значи, ако сте изненађени, питате и питате се, видите да је била изненађена и запитана и Марија, али будите отворени и прихватите одговор, јер га је прихватила и Марија. Иако се, можда, бојите, иако се питате, само: не опирите благодати! Зашто се не треба опирати благодати, која на нас долази Духом Светим у Цркви Светој? Свакако не зато да не бисмо били кажњени, јер да се Марија одупрла благодати, не би била кажњена због тога. Остала би праведница, честита и смјерна жена, али остала би и била би само то што је већ и била али не би била Богородица. Зато и ви браћо и сестре, не опирите се благодати, јер нећете због тога бити кажњени, ако се опирете, али нећете се ни усавршити, остаћете то што јесте: добри, побожни, помало уплашени, можда и запитани људи.., али ево нове прилике не само да престанете да се бојите, да прихватите одговоре, него и да прихватите благодат и да попут Марије, кажете: нека ми буде по ријечи Твојој! И да тако постанете богородице! Јер сигурно сте некад раније чули да смо призвани да постанемо богови по благодати али смо, уједно позвани и да постанемо богородице, то јест да родимо Христа у себи и да га његујемо…
 
Зашто је ово још једна нова прилика за ову Заједницу? Зато што се, поред ове најважније Благовијести, данас у овој Заједници обзнањује још једна блага вијест, а то је да ће од данас у њој и само њој служити један свештеник… Поуздано знам да је и отац Душко био мало изненађен, да је помало страховао и да се питао, али се на крају није опирао благодати, и као што видите, ако истраје у томе, то значи да неће остати исти и обичан, него да ће испунити своју мисију.
 
Да се опирао благодати, још један Требињац и Херцеговац, остао би само то, али Јован Дучић, поред тога што је био Требињац, није се бојао да буде и Мостарац и Сарајлија и Сомборац и Београђанин.., и Србин и Југословен, и Американац, и патриота и космопилита, и писац и пјесник и дипломата. Нека му је вјечни покој!
 
Драги Требињци, драги Предсједниче Скупштине Града, драга Начелнице, драги чланови Савјета Манифестације: срећан вам Дучићев дан. Драги оче Душко: срећан ти нови храм и заједница у њему! Драга црквена, црквинска Заједницо, срећна вам Слава! А свима нама заједно: срећан Празник Благовијести Пресвете Богородице! Не опиримо се благодати, него, нека бисмо се, попут Богородице, сви препустили благодати, Оцу, Сину и Светоме Духу. Амин!
 
Милош Бјелица, чтец