Литургијска сабрања у Гомиљанима и Старом Слану код Требиња

У трећу и четврту недељу Васкршњег поста служене су Свете Литургије у храмовима у Гомиљанима и Старом Сланом код Требиња.
 
Недеља Крстопоклона, 4. априла 2021. године, свечано је прослављена у храму Светог великомученика Георгија (Ђурђевици) у Гомиљанима. Овај дивни храм, који потиче из XV вијека, обновљен је и освештан 7. септембра 2014. године. У обнову храма укључили су се мјештани, као и они који потичу из Гомиљана, од којих је г. Данило Пујо својим прилогом значајно помогао обнову храма. Такође, у Гомиљанима постоје још два храма, Светих бесребреника Козме и Дамјана (Врачевица) и Светих Константина и Јелене (Констандиновица), и у току је израда Главног Пројекта за почетак њихове обнове. Израда поменутог Пројекта врши се под надзором Републичког Завода за заштиту културно – историјског и природног наслијеђа Републике Српске.
 
Данас, у недељу Средопосну, сабрали су се вјерни у храму Светог првомученика и архиђакона Стефана у Старом Сланом. Послије Свете Литургије надлежни парох, протојереј-ставрофор Борис Бандука, са мјештанима је одржао састанак на којем је изабран нови црквени одбор. На састанку је договорена израда идејног рјешења ради изградње новог црквеног дома који би се налазио у близини храма и гробља. Приједлог чланова црквеног одбора и благослов за почетак радова свештеник ће упутити надлежном Епископу и Епархијском управном одбору на одобрење. Храм у Старом Сланом, који се налази поред магистралног пута Требиње-Љубиње, изграђен је и освештан 31. августа 2014. године. Ктитор храма је угледни требињски привредник г. Саво Тарана.