Недјеља Светог Јована Лествичника у Мостару

У четврту недјељу Великог поста, која се још назива и средопосна, а посвећена је Светом Јовану Лествичнику, на празник преподобног Марка Ареутског у храму Рођења Пресвете Богородице у Мостару Литургију Светог Василија Великог служили су мостарски свештеници, јереј Душко Којић и протојереј – ставрофор Радивоје Круљ уз саслужење вјерног народа, који је узео учешће у Евхаристијском сабрању причестивши се Светим Тајнама Христовим.

У Марковом јеванђељу чији се одломак читао га Литургији Христос говори својим ученицима да ће „Син Јовјечији бити предан у руке људи, и убиће га, и када га убију, трећег дана васкрснуће“ (Мк. 9,31). По ријечима оца Александра Шмемана овдје више није нагласак на нама, нашем покајању и труду, већ на догађају који се десио ради нас и ради нашег спасења.

У бесједи јереј Душко Којић нагласио је како на почетку књиге „Лествица раја“ Свети Јован Лествичник каже да све наше жеље не можемо да задобијемо одмах у овом тренутку, него да морамо бити наоружани стрпљењем, јер је сваки хришћанин позван да цијелог живота буде подвижник.

Његош Вељанчић, вјероучитељ