Народно саборовање у Зовом Долу

Светом литургијом, славским обредом и народним саборовањем данас је у присуству великог броја вјерника обиљежена крсна слава храма Свих светих на Зовом Долу. Богослужење је обавио јереј Драго Зубац, а након тога је уз пригодне здравице преломљен славских колач. Саборовање је настављено уз пјесму и пријатељске разговоре мјештана и њихових братственика и пријатеља из других дијелова невесињске општине, Републике Српске и Србије.

Храм који је започет 1999.године потпуно је завршен, а уређена је и порта цркве.Иконостас је донирао Гордан Милинић поријеклом из овог села. Договорено је да Црквени одбор припреми свечаност великог освећења цркве.

Међу бројним вјерницима који су присуствовали саборовању у Зовом Долу био је и дугогодишњи начелник Саобраћајне полиције Србије Благоје Милинић који је рођен у засеоку Табаја. Каже да је сјајан осјећај доћи у завичај који је познат по чојству, витештву и православљу. – Овај наш камен изњедрио је многе факултетски образоване људе, признате културне и јавне раднике који су оставили трагове у срединама у којима су живјели. Ови горштаци су прије одласка у свијет осјетили тежину живота на селу што је утицало да имају частан однос према постојбини и да се повремено врате корјенима – пренио је утиске Милинић. Каже да га радује и најмањи пројекат који може поправити квалитет живота његових земљака.

– Чули смо да се овдје раде неки инфраструктурни пројекти, али више од свега радује нас што на овим завичајним скуповима видимо доста дјеце и омладине – истакао је Милинић који је и члан Удружења Невесињаца у Београду.

Предсједник мјесне заједнице Зови До Миливоје Пашајлић подсјећа да је ово село увијек цијенило слободу и највеће људске вриједности.

– Од времена Невесињске пушке и чувеног устаника Јована Гутића, преко свјетских ратова до данас овај крај је давао велики допринос праведној борби подносећи велике жртве – нагласио је Пашајлић.

Празновање на Зовом Долу протекло је уз гангу и пријатељске разговоре, а они млађи су се забавили уз фудбалски турнир.