У Новом Саду основано Удружење Срба из Коњица и њихових потомака у дијаспори

ЗАВИЧАЈНИ МОСТ ПРЕМА КОЊИЦУ, НЕРЕТВИ,БРАДИНИ…

Након 20 година од егзодуса и расијања, од Вишеграда и Србије ,до Чикага и Мелбурна, коњички Срби су одлучили да оснују завичајно Удружење, кроз које ће се окупљати, његовати успомене на стари крај и чувати и на млађе нараштаје преносити традицију и обичаје свога краја.

Свечана скупштина Удружења Срба из Коњица и њихових потомака у дијаспори одржана је дан по Видовдану, 29.јуна 2013,.године у Новом Саду, а окупила је око 130 Срба- Коњичана и гостију из Београда,Вишеграда,Новог Сада,Зрењанина, Смедерева, Суботице,Врбаса,Темерина и других мјеста.

Скупштина је почела химном „Боже правде“,а потом одавањем почасти страдалим Србима Брадине,Брђана,Челебића, Бијеле,Доњег Села,и осталих мјеста коњичке општине у протеклом рату. Помен су одржали протојереј- ставрофор Ратко Савић, протојереј Лазар Манигода и коњички парох јереј Милан Бужанин.

У пригодној бесједи јереј Милан Бужанин је сабору пренио благослов Епископа Захумско- Херцеговачког и Приморског Григорија.Он је подсјетио да од око 7.000 Срба из 1991.године, у Парохији коњичкој,која обухвата и Јабланицу Прозор, сада обитава једва 130,углавном старачких домаћинстава, са мање од 300 Срба. Парох коњички је пренио жељу владике Григорија да се овакви сабори одржавају у Челебићима за Малу Госпојину и у граду Коњицу.

У програму су наступили млади КУД „Јован Дучић“из Нове Гајдобре, народни гуслар и првак Србије Ђорђе Тановић и његов 16-огодишњи син,такође будући гусларски шампион Мирослав Тановић, диплар и фрулаш Војин Радојичић и пјесник Ново Кртолица.

За предсједника Удружења изабран је Милорад-Мишо Лазаревић ,привредник из Новог Сада.Он је најавио да ће упутити званично обавјештење општинским властима у Коњицу, информисати их о оснивању Удружења и скренути пажњу да морају уважавати и чувати вјерске,културне и историјске вриједности српског народа коњичког краја.