ИСТОЧНИ ПЕТАК У ВРАПЧИЋИМА

На празник Животворног Источника Мајке Божије, који се у народу зове Источни петак, коме је посвећен храм у селу Врапчићи крај Мостара, свету архијерејску литургију служио је епископ Захумско – херцеговачки и приморски Г. Димитрије уз саслужење свештенства наше Епархије.

У својој бесједи Преосвећени владика поучио је народ о значењу и историји овог празника: „Данас празнујемо Васкрсење Христово као и читаве недјеље, а празнујемо данас и мајку Божију. Као да није доста радости, него је Црква пожељела да у овој свијетлој недјељи има и један дан посвећен Мајци Божијој. Као што она посредује наше молитве, нашу љубав, нашу вјеру ка свом Сину, као што је она наша брза помоћница, тако је Црква нашла за сходно да у овај дан прослављамо овај празник Живоносног Источника, односно Живоносног Извора. У Цариграду у петом вијеку постојао је тај извор на коме се јављала Мајка Божија и посредством те чудотворне воде је исцјељивала многе. Ту су се исцјељивали и цареви византијски и временом је ту подигнут велељепни храм Богородице од извора, тако да ово што ми кажемо Источни петак је на црквенословенском и мисли се на петак посвећен Богородици од извора, односно том чудотворном извору и том храму који је постојао у Цариграду и обнављан је више пута. Због тога ми данас у петак Свјетле недјеље празнујемо Мајку Божију као извор исцјељења нашега.“

Након причешћивања Тијелом и Крвљу Христовом и ломљења славског колача празнична радост настављена је уз трпезу љубави коју су спремили вриједни житељи Врапчића.

Његош Вељанчић, вјероучитељ