Томина недеља Благају

У недељу Томину, када Црква слави успомену јављања Васкрслога Христа апостолу Томи, служена је Света Архијерејска литургија у храму Светог Василија Острошког у  Благају. Литургију је служио епископ Захумско Херцеговачки и Приморски Димитрије уз саслужење свештеника мостарских оца Душка Којића и домаћина оца Бранимира Боровчанина.

Након прочитаног јеванђеља бесједио је епископ Димитрије и у бесједи поучио народ о о празнику кога прослављамо. Тумачећи јеванђеље владика је рекао: „ Овај праник је испуњење читавог јеванђеља јер само у овом јеванђељској причи апостол Тома први и једини Христа назива Богом, Господ мој и Бог мој. То је онај оваполоћени Логос Божији који се родио, страдао и васкрсао.“

Такође,  владика је у својој бесједи честитао  предстојећу славу храма Светог Василија Острошког оцу Бранимиру и парохијанима ове парохије.  Нагласио је значај који Свети Василије има за наш народ и рекао да је и сам Свети Василије свједок и показатељ Христовог Васкрсења.

 

Након Свете Литугије у парохијском дому  припремљено је послужење и тако настављена заједничка радост свих вјерника заједно са њиховим владиком и свештеницима.

Милош Јањић