Света Литургија у обновљеном храму Свете Великомученице Варваре у Кочелима

У недјељу по Васкрсењу Христовом 9. маја 2021. године, када празнујемо Томину недјељу, житељи села Кочела сабрали су се на Светој Евхаристији у обновљеном храму Свете Великомученице Варваре којом је предстојао протојереј – ставрофор Борис Бандука.

Иначе ову недјељу по Васкрсу мјештани Кочела прослављају као своју прислугу.

Након причешћа вјерних и трократног опхода око храма освештани су крсни хљеб и кољиво.

Послије Свете Литургије окупљеним вјерницима обратио се о. Борис и том приликом рекавши: Сјећајући се данас браћо и сестре, да је прошло двије године од освећења овога храма, даће Бог да се и сваке наредне године у ову недјељу по Васкрсењу сабирамо у овоме светоме храму. Ово је Томина недеља која се још назива Новом недељом.  Почетак свих других недеља у години почиње од ове недеље. Данас се први пут послије Васкрса понавља и обнавља велики празник Васкрсења, а то значи да је и ова недеља, као и све друге недеље у години, поновљени Васкрс. Свака недеља је браћо и сестре  посвећена Васкрсењу. Своју вјеру у Васкрслог Господа потврдили смо обновивши овај дивни храм, храм који потиче из 15 вијека, а који је васкрсао и засијао пуним сјајем. Он ће и даље сијати и свједочити да су Срби на овоме простору увијек славили име Божије и свете Божије угоднике и, ако Бог да, тако ће и даље остати, а ми браћо и сестре да увијек ходимо крстоваскрсним путем „јер Крст носити нама је суђено“ … Христос васкрсе …

Сјећајући се дана освећења мјештани Кочела нису заборавили упокојеног г. Рада Шкривана који је учествовао у обнови овога светога храма, на приједлог  црквеног одбора и о. Бориса као пароха, помињући да га Господ упокоји у Царству Небеском, уручили постхумну захвалницу за обнову и братску помоћ у изградњи храма Свете Великомученице Варваре у Кочелима, као и захвалницу исте садржине додјељена је г. Мирку Тарани.

 Благодарећи вам на човјечијој помоћи молимо се Господу Дародавцу свих добара, Богочовјеку и Спасу свих људи Христу, да вам Он изобилно узврати, како Сам зна, може и хоће.

Око цркве се налази гробље на коме се сахрањују и око цркве сабирају  породице Шкриван, Тарана, Милојевић, Дрекаловић, Миловић и Правица.

За све присутне домаћини села Кочела припремили су трпезу љубави у порти храма.

Милош Бјелица, чтец
Фото: Јован Видаковић