Слава храма Светог Николе у Дувну

Парохија дувањска и њен саборни храм Светог Николе, традиционално више од десет година, у прву суботу по празнику Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског чудотворца прослављају своју крсну славу. Свету Литургију служили су протојереј Небојша Радић и јереј Младен Чалија.

Као што су се приликом Успења Пресвете Богородице у Јерусалиму окупили апостоли који су били расути по свијету на Христовој спаситељској мисији, тако се и овдје у Дувну данас сабирају дувњаци које је ратни вихор разнио на све стране свијета. Сабирају се око своје заштитнице, своје цркве, показујући тиме да иако живе на свим континентима, на свој завичај нису заборавили јер смисао празника и славе јесте заједничарење и сабирање као што сам Христос у јеванђељу по Матеју каже „гдје су два или три сабрана у име моје, ондје сам и ја међу њима“ (Мт 18, 20).

Честитајући славу, јереј Младен Чалија рекао је „да ћемо доћи до Цркве којим год путем да кренемо, јер чему уопште пут ако не води Цркви и чему уопште било шта што радимо ако не води Цркви, Богу, вјечности. А Свети Николај нам даје примјер живота који води ка Цркви, Богу, вјечности.“

Данашњој слави присуствовали су и представници политичке власти у Дувну, представници Срба у Кантону 10, као и фрањевци из манастира Св. Ћирила и Методија у Дувну, кармелијанци из манастира Св. Илије на Бушком Језеру код Ливна, те дувањски имам.

Његош Вељанчић