Слава цркве Константиновице у Гомиљанима код Требиња

У требињском селу Гомиљани, које је име добило највјероватније по неколицини камених гомила распоређених дуж села, имају три цркве, које се по својим заштитницима називају: Константиновица, Врачевица и Ђурђевица. 

Црква Ђурђевица обновљена је 2012 године, док друге двије, Константиновица и Врачевица, чекају своју обнову. 

Данас 3. јуна 2021. године, на празник Светог цара Константина и царице Јелене, прослављена је слава цркве Константиновице. Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење вјерног народа. У току литургије извршено је ломљење крсног хљеба и помен свим упокојеним и сахрањеним на овом сеоском гробљу. За све присутне добри домаћини припремили су славску трпезу љубави.

У току је израда Главног Пројекта обнове храма Константиновице. Претходно, стручњаци из Музеја Херцеговине и Завода за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа Републике Српске, у сарадњи са одбором за обнову овог гомиљанског храма, завршили су потребна археолошка истраживања. Тачније, завршена је фаза истраживања која дозвољава наставак радова на изградњи храма. По изради Пројекта у плану су грађевински радови и почетак обнове самог храма, који се сматра за једну од најстаријих цркви у Херцеговини поред цркве у Завали, Тврдошу и Добрићеву.