Света архијерејска литургија у Коритима – Осамдесет година од страдања Kорићких мученика

На Празник Светог цара Константин и Свете царице Јелене, као и Спомен Преподобне Јелене Дечанске, над Корићком јамом, у билећком селу Корита, Сабрањем вјерних обиљежено је осамдесет година од страдања корићких мученика. Сабрањем и Поменом началствовао је Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење свештенства, монаштва и вјерог народа овог краја.   
 
Заиста Васкрсе Христос и окупи нас на овом мјесту страдања али и мјесту које би требало да буде мјесто нашег васкрсења и обнове. Данас празнујемо Свете цареве: Константина и Јелену, у чије доба је хришћанство постало слободна религија, прекинуто је страшно гоњење Цркве и убијање хришћана. А, прије тога, читава три вијека, Црква се одржавала на свједочењу, жртви и крви мученика, који су сјеме из којег је изникла цјелокупна хришћанска култура … И пред нама је, као и пред првим хришћанима, страдање као могућност препорода, ако то страдање тако и доживимо, примимо и принесемо нашем Господу, као што су је приносиле генерације хришћана прије нас.., и ако избјегнемо да се отрујемо мржњом, рекао је, између осталог, Епископ Димитрије, по читању празничног еванђеоског зачала.
 
Након Свете Литургије, на мјесту гдје су похрањени остаци страдалника, извађених из саме Корићке јаме и недалеко од ње, испред споменика пострадалима, одслужен је Помен.
 
Представник Епархије ЗХиП за културу и медије
Бранислав Рајковић, ђакон