Просвјетина школа српског језика, историје и културе – екскурзија у Сарајеву

Након ове, у најмању руку чудне и необичне године, нашу школску годину у Просвјетиној школи српског језика, историје и културе завршили смо екскурзијом. У петак, 4.6. окупивши се на паркингу испред Саборне цркве пошли смо пут Сарајева. Као што то бива на сваком путешествију, пут смо отпочели уз пјесму и грају. Пјесма нас је пратила све до самог одредишта. Успјели смо да отјерамо облаке и лошу прогнозу која је била најављивана. Прво вече смо се смјестили и отишли да напунимо батерије за сутрашњи дан.

Суботу смо дочекали наспавани, расположени и спремни за нове авантуре. Након доручка отишли смо да посјетимо цркву Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву. Након тога, прошетали смо градом, заставши у парку Гаврила Принципа. Потом смо обишли Православни центар за младе Митрополије дабробосанке Свети Петар Сарајевски. Ту су наши ђаци из Мостара имали прилику да упознају другаре из Источног Сарајева који у Центру уче иконопис, појање, руски језик, као и да праве анимиране филмове. То је било лијепо мјесто сусрета за размјену искустава. Дјеца која иду на радионице у Центар су нашим ђацима спремила поклончиће. Наредни дио дана, све до вечере, провели смо у спортско рекреативном центру Брус на Требевићу. Ђаци су уживали у свим садржајима скупа са својим наставницима.

Недјељу смо започели Литургијом у цркви Светог Ђорђа у Миљевићима. Литургијом је началствовао јереј Душко Којић, директор Просвјетине школе, уз саслужење домаћина – јереја Младена Дробњака. За пјевницом су се нашле двије пјевнице – пјевница са домаћег терена и мостарска пјевница. Дружење смо наставили за трпезом љубави, коју су нам спремили наши дивни домаћини. Остатак дана провели смо обилазећи град Сарајево. Обишли смо: Стару православну цркву Светих архангела Михаила и Гаврила на Башчаршији, Гази Хусрев-бегову џамију, катедралу Срца Исусова, Саборни храм Рођења Пресвете Богородице, вјечну ватру, Народно позориште и Принципов мост – латинску ћуприју. Наставник историје Вук Бачановић се потрудио да нам поближе објасни и исприча детаље о свакој од знаменитости.

Након обиласка града Сарајева појели смо незаобилазне сарајевске ћевапе и кренули пут Мостара, као што смо и пошли, са пјесмом. Кући смо се вратили богатији за нова искуства и пријатељства. Ово је само мали почетак свега лијепог што смо спремили и измаштали!

Ово је само мали дио незаборавне атмосфере и успомена које носимо са ове екскурзије.

Овим путем шаљемо љубав свим нашим ђацима путницима и исказујемо благодарност свима онима који су помогли да одемо на екскурзију ; )

Мостарски вјероучитељи,
Тијана Башић и Његош Вељанчић