Вазнесење Господње у Бијелом Пољу

Храм Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу код Мостара прославио је данас своју крсну славу Спасовдан. Светом Литургијом началствовао је игуман манастира Житомислић, архимандрит Данило Павловић уз саслужење протојереја – ставрофора Милана Бужанина пароха требињског, јереја Бранимира Боровчанина пароха бјелопољског, јереја Душка Којића пароха мостарског, јереја Дејана Грчића пароха коњичког, као и домаћина протојереја Небојше Радића пароха бјелопољског уз присуство великог броја вјерника који су дошли са свих страна.

У својој бесједи архимандрит Данило нагласио је значај празника Вазнесењa јер је њиме завршена тајна спасења која је кренула од крста па све до узнесења на небеса. Архимандрит је такође нагласио да „Бог није више само далеки Бог који нас чује са неба, него Бог који је живио међу нама, који је собом понио наше слабости и гријехе, и Света Тројица није иста, јер међу њих долази људска природа. Зато је тако важно да кажемо да је Бог уједно и човјек, зато што је он то урадио ничим изазван осим љубави према човјеку“. Говорећи зашто се узнесење десило баш у четрдесети дан архимандрит Данило наводи да је број четрдесет један од бројева који се често помиње у Светом писму „Четрдесет дана трајао је потоп, Христос је постио четрдесет дана, у четрдесети дан га је ђаво кушао, четрдесет дана је потребно да људи схвате да покојник који умре више није са њима. Управо толико је требало и апостолима да схвате да је Христос васкрсао“

Након причешћа Тијелом и Крвљу Христовом, освећен је и преломљен славски колач, а дружење је настављено у порти храма уз трпезу љубави коју су спремили вриједни домаћини Бијелог Поља. Домаћин Небојша Радић, парох бјелопољски истакао је да је празник Вазнесења заштитник Бијелог Поља те да је ове године, као и прошле, слава прослављена нешто скромније због прописаних мјера.

Његош Вељанчић, вјероучитељ