Недјеља Светих отаца Првог Васељенског сабора у Мостару

Недјеља Светих отаца 1. Васељенског сабора била је посебно свечана у Мостару. Наиме, након обиласка великомученичких Пребиловаца и Житомислића, у госте су нам дошли свештеници, вјероучитељи и ђаци који похађају православну вјеронауку у Бару у Црној Гори.

Свету Литургију служио је протојереј – ставрофор Слободан Зековић архијерејски намјесник барски уз саслужење свештеника из Бара протојереја Љубомира Јовановића, јереја Александра Орландића и Николе Радовића, као и домаћина протојереја – ставрофора Радивоја Круља, уз молитвено учешће вјерног народа из Бара и Мостара.

У бесједи након прочитаног јеванђеља јереј Никола Радовић нагласио је колико су значајни имали Свети Атанасије Велики, Свети Николај Мирликијски и други Свети Оци 1. Васељенског сабора због одбране праве вјере од александријског ђакона Арија и осталих јеретика.

Након причешћа Тијелом и Крвљу Господа нашег Исуса Христа, протојереј – стафрофор Слободан Зековић захвалио се домаћинима на Аврамовском гостопримству и том приликом Старој цркви као поклон уручио икону заштитника града Бара, првог српског краља, Светог Јована Владимира. Такође, и домаћини су гостима уручили поклоне, књижице које говоре о историји светосавске епархије Захумско – херцеговачке и приморске, а дружење је настављено у гостопримници и порти Старе цркве.

 

Његош Вељанчић, вјероучитељ