Поклоничко путовање на Свету Гору

Са циљем да се поклони светињама Свете Горе, после молитве у Спомен храму Светог Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца у касарни „Билећки борци“ дана 15. јула 2013. Године, група од 31-ог православног припадника ОС БиХ – углавном 4.пбр из Чапљине и Билеће, је заједно са војним свештеницима Данилом Бором и Синишом Шаренцем, кренула на поклоничко путовање. Групи се придружио доскорашњи помоћник начелника штаба за операције и обуку 4. прб, а данас ангажован у ЗШ бригадир Бранко Рашета.

У организацији Канцеларије православног душебрижништва при МО БиХ, у периоду од 15. до 19. јула 2013. године ова група поклоника обишла је на Светој Гори: Манастир Хиландар, Скит Светог Андреја Првозваног, Испосницу Светог Саве и Манастир Кутлумуш. Присуство богослужењима у овим светињама, прије свега у Хиландару, а посебно причешће Светим Даровима, је оно што једном поклоничком путовању даје посебну димензију и прави смисао, испуњујући поклонике новом снагом вјере.

После похођења Свете Горе Атонске кренуло се према Солуну гдје су се поклонили моштима Светог великомученика Димитрија и Свете мученице Анисије у Цркви Светог Димитрија те обишли Српско војничко гробље – Зејтинлик. Чувар Зејтинлика Ђорђе Михајловић, је онако како то само он умије, дочекао групу објашњавајући настанак и историјат војничког гробља, након чега је одржан помен свим погинулим српским борцима.

 У повратку се искористила прилика да се сврати и у Немањићку Жичу, то прво сједиште Српске архиепископије.