Хука мостарске горњице – Света архијерејска литургија о Педесетници у Мостару

Попеше се у горњу собу где су обично боравили Петар и Јован, Јаков и Андреја, Филип и Тома, Вартоломеј и Матеј, Јаков Алфејев и Симон Зилот и Јуда Јаковљев. Сви ови истрајно и једнодушно су се молили Богу заједно са женама и Маријом, Исусовом мајком, и његовом браћом (Дап 1, 13-14) … А кад дође Педесетница, сви су били заједно на истом мјесту. И одједном наста хука са неба као кад дува силан ветар, те испуни сву кућу у којој су сједели. (Дап 2, 1-2).

У посљедњи велики дан педесетодневног Празника – Педесетницу, Духове, Тројичиндан, и ове године мостарска горњица – Саборни храм и главна кућа Епископије захумско-херцеговачке и приморске у Мостару, испунила се најприје апостолским наслиједницима и наслиједницама жена мироносица, окупљених на заједничкој молитви, а затим изнова и изнова хуком и Духом.
 
Сабрање вјерних предводио је Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење дванаест свештеника, презвитера и ђакона, и мноштва хришћана Мостара, Захумља, Херцеговине, Приморја и околних крајева… Велику љубав и част овој обнављајућој Заједници нарочито је својим саслуживањем указао протојереј Остоја Кнежевић, старјешина никшићког Саборног храма Светог Василија Тврдошког и Острошког, као и Црквени хор Светог новомученика Станка. Љубав и бригу за своју Заједницу заједнички су исказали и овогодишњи кумови Славе, господа: Борис Пешко и Здравко Гутић.
 
По читању апостолског и еванђеоског зачала, бесједио је игуман мостарског Манастира Житомислић, Архимандрит Данило Павловић.
 
 
По благовољењу Оца, након присаједињења Сину и испуњења Духом, вјерне је поздравио, захвалио се и отпустио у миру Епископ Димитрије, још једном подсјећајући да је најбоља припрема за гледање Лица Божијег гледање лица наших ближњих.
 
Представник Епископије ЗХиП за културу и медије,
Бранилсав Рајковић, ђакон