Прослављена слава општине Гацко и храма Свете Тројице – Тројичиндан

У присуству свештенства и монаштва, бројних званица из привредног, политичког и културног живота општине и гости из сусједних општина, данас је прослављена слава општине Гацко и храма Свете Тројице – Тројичиндан.

Свечаност  је почела служењем свете литургије којoj je у новом храму Свете Тројице началствовао протосинђел Сергије, настојатељ манастира Острога са свештенством и монаштвом Митрополије Црногорско – приморске и Епархије Захумско – херцеговачке и приморске. Услиједила је свечана литија кроз град, помен палим борцима код споменика „Круна гатачким јунацима“ и ломљење славског колача у порти старог храма.

Бесједећи окупљеном народу, високопреподобни отац Сергије, рекао је да је данашњи дан коначни дан када се испунило свако божије дјело спасења човјека и када примамо дух свети што је била намјера господња како да нас оспособи да будемо судионици заједнице царства небеског.

„Циљ живота сваког хришћанина је стицање духа светога. Наш отац Василије Острошки из чије светиње долазимо данас свједочи да је стицање духа светог основни смисао човјековог постојања да би довјека живио. И данашња света литургија је заједница бога са човјеком у духу светом“, рекао је отац Сергије.

 

Свештеник Прве гатачке парохије, Велимир Ковач честитао је празник, велики дан када је благодат духа светог сишла на свете апостоле, а након њих, на све нас.

„Захваљујем саслужитељу оцу Сергију настојатељу манастира Острог, оцу Ранку који је по благослову митрополита Јоаникија дошао овде и који нам доносе благослов Св. Василија, слава му и мислост. Хвала и сестрама монахињама из манастира Жупе и Жребаоника и свештеницима из наше епархије“, рекао је Ковач и исказао захвалност свима који су на било који начин помогли у изградњи храма Свете Тројице. 

„Захваљујем се Анки Говедарици из Америке која је дала прилог од кога је направљен иконостас у новој цркви и захваљујући прилогу њене породице раде се и иконе за тај иконостас. Хвала Драгиши Шупићу које је своје имање завјештао цркви. Ганут сам тиме што су Вукота Гале Зеленовић и Далибор Топаловић свој инвалидски додатак дали доживотно цркви у Гацку. Захвалност дугујем и Халиду Чустовићу који је у протеклој години дао позамашан прилог у градњи нашег храма. Надам се да ћемо се сви прикључити и догодине имати сређен храм и околину храма. Будимо једно када чинимо добро“, закључио је Ковач….

више на: gacko-rs.info