Излет млађих основаца Просвјетине школе српског језика, историје и културе

Дана 22. јуна, на Духовски уторак СПКД Просвјета Мостар и ЦО Мостар организовали су једнодневни излет за млађе основце, полазнике Просвјетине школе српског језика, историје и културе.

Након окупљања код Саборног храма, сви ђаци и наставници су узели учешће на Светој Литургији коју је служио парох бјелопољски, протојереј Небојша Радић. Пред полазак ђаке је, пожеливши им срећан и успјешан пут, благословио Епископ Захумско – херцеговачки и приморски Г. Димитрије.

Прва дестинација била нам је манастир Житомислић. Послије обиласка цркве и музеја, монах Гаврило поучио је дјецу о историји и важности манастира за Долину Неретве и комплетну Херцеговину. Затим смо се упутили ка великомученичким и васкрслим Пребиловцима гдје ђацима домаћин, Алекса Драгичевић одржао историјски час о значају Пребиловаца и Храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима. Након Пребиловаца отишли смо у Чапљину. Ту нас је дочекао домаћин, парох чапљински, јереј Марко Гојачић са којим смо обишли Саборну цркву у Чапљини. Из Чапљине кренули смо ка једном од најпознатијих излетишта у Херцеговини, водопаду Кравице код Љубушког. Ђаци, а и њихови наставници и вође пута уживали су у прелијепим призорима водопада. Баш ту, на прелијепој обали Требижата, смо ручали и пуних стомака закључили колико ми само волимо да се дружимо, да путујемо, да склапамо нова познанства и какав је бисер наша Просвјетина школа.

Ово је само један мали дио атмосфере коју носимо са овог прелијепог излета. Такође се захваљујемо свима који су омогућили да се оде на излет.

До неког сљедећег путешествија поздрављамо и љубимо вас!

Вјероучитељи
Тијана Башић и Његош Вељанчић