Мостарска дјеца дочекала дјецу с Косова и Метохије и Требиња

Више од 100 дјеце са Косова и Метохије и Требиња данас је посјетило Мостар, а домаћини су им били дјеца која похађају Просвјетину школу у Мостару и православну вјеронауку.

Организатор ове једнодневне посјете Мостару су Српско просвјетно и културно друштво ”Просвјета” Градски одбор Мостар и Српска православна црквена општина Мостар, а подршку су пружили и Конзулат Републике Србије, Канцеларије Републике Српске у Мостару и Српски омладински клуб ”Божури”.

Иако је жива у термометру била близу 40 степени то није била препрека да се обиђу знаменитости Мостара и да се дан проведе у добром расположењу и дружењу дјеце.

Уз домаћине, дјецу је у Мостару дочекао и поздравио и Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији, који је организатор пројекта “Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“.

Пројекат “Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске” од 2012. године реализује Одбор за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске.

Арлов је изразио задовољство што су дјеца посјетила Херцеговину и Мостар и захвалио се српској заједници у Мостару на дочеку, нарочито дјеци која су дочекала вршњаке са Косова и из Требиња.

”Драго ми је што сте у Републици Српској са још 350 дјеце са цијелог Косова и Метохије. Ви сте стуб опстанка Косова и Метохије. Данас ћете обићи овај лијепи град Мостар који до сада нисте могли видјети. Надам се да ће идуће године српска заједница у Мостару бити домаћин наше дјеце са Косова. Ово је веза и пројекат који говори сам за себе”, рекао је Арлов додавши да су увијек добро дошли.

Арлов је говорећи о пројекту „Спојимо дјецу Косова и Метохије и РС-а“ рекао да је то повезивање истог народа, вјере и крста и да тај народ има исту муку.

”Нека понесу лијепе успомене одавде. Они су осјетили слободу Републике Српске и широм отворена врата код нашег народа, а то немају на Косову. Ова дјеца од свог рођења немају слободу, они су у кризним подручјима Ораховца, Велике Хоче и Лапник села у близини Приштине”, рекао је Арлов.

Предсједница СПКД ”Просвјета” ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић на самом дочеку дјеце у Саборној цркве Свете Тројице у Мостару објаснила им је околности у којима живе српска дјеца Мостара, са којим изазовима се сусрећу и како чувају и граде свој идентитет у мултиетничкој заједници какав је Мостар.

”Срећни смо што су дјеца са Косова са нама. Драго нам је да ће и наша дјеца направити нова пријатељства. Планирамо да и ми у наредним годинама будемо домаћини овој дјеци. Наша срца одавде су загледана у Косово. Косово је колијевка наше нације и наше Цркве. Наш покојни владика Атанасије направио је нераскидиве везе Херцеговине са Косовом и надамо се да ће и овим пријатељствима то бити настављено“, рекла је Бјелица Шагововић.

Свештеник Душко Којић говорио је дјеци о Саборној цркви, Просвјетиној школи, српској заједници у Мостару.

”Нама Србима у Херцеговини и Мостару дио наше душе, срца и ума и наше очи су увијек на Косову и Метохији и увијек са вама. Ми данас у Мостару можемо да дишемо пуним плућима када сте ви овдје са нама. Данас је наше срце испуњено јер сте ту”, поручио је Којић.

Говорећи о Саборној цркви Којић је напоменио да њезина величина говори о томе колико су Срби били велики и важан народ у Мостару, а да се она опет уздиже захваљујући Републици Србији, Републици Српској и разним појединцима.

Дјеца са Косова Саборном храму и мостарским пријатељима подарила су традиционалне српске пјесме са Косова, а Саборна црква орила се пјесмом. Након обиласка Саборне цркве дјеца су обишла и Стару цркву у Бјелушинама, те Просјвјетину школу и Владичански двор гдје их је дочекала конзул Србије у Мостару Марија Бакоч.

Дјевојчица Марија Станковић из Ораховца захвалила се домаћинима у Требињу и Мостару рекавши да се лијепо осјећају у Херцеговини.

Њезино мишљење дијели и Дуња Митић из Велике Хоче која каже да до сада никада није била у Херцеговини и да им је драго што упознају нове пријатеље.

У обиласку Карађозбегове џамије у Мостару дјецу је поздравио и неколико ријечи о овој џамији рекао имам џамије Јусуф Бећоја, а при обиласку Фрањевачке цркве Светог Петра и Павла домаћин им је био фра Анте Марић.

Посебно одушевљење код дјеце изазвао је обилазак парка Алексе Шантића и шетња кроз стари град, а домаћини су за њих организовали и скок са Старог моста.

Дружење је настављено у Парохијском дому у Бијелом пољу, а на растанку је остало обећање да се и наредне године сретну и проведу више времена заједно.

више на: topportal.info