Виђење Незалазног дана – Архијерејска литургија на Видовдан у Берковићима

На Видовдан, у храму Светог Кнеза Лазара у Берковићима, сабрањем вјерних предстојао је Епископ захумско – херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење свештенства и вјерног народа овог Дабарског краја.

Сјећајући се Видовдана и Косовскога завјета, сјећајући се свих мученика и новомученика из рода нашега који су одиста својим животима показали да је Царство небеско њихово опредељење, а не земаљско оно што је пролазно и пропадљиво. Данас се сјећамо и свештеника Воје Медана, који је овдје мученички пострадао на мјесту овога храма гдје је изграђен,  и многих жртава овога мјеста, али и бораца који су пострадали да бисмо ми данас живјели, и који су својим животима уписали себе у књигу живота вјечнога, а тако и нама оставили аманет да чувамо Косовски завјет…, рекао је између осталог, протојереј – ставрофор Александар Илић, по читању празничног еванђеоског зачала.

Након Свете Евхаристије литија је прошла улицом Берковића до споменика пострадaлим у Другом свјетском рату, гдје је служен помен за војнике и војсковође од боја на Косову до наших дана, и преломљен славски колач у порти храма.

При отпуштању вјерних у миру Владика је бесједио о томе да само онај ко разумије Нови Завјет и тајну Христову може разумјети Косовски завјет и тајну Видовдана, а потом је прочитао пјесму коју је Блаженопочивши Митрополит Амфилохије написао у част данашњег Празника.

 

Празнична радост је настављена уз богат културно – умјетнички програм и трпезу љубави у парохијском дому у Берковићима.

Милош Бјелица, чтец
фото: Владо Ружић