Света архијерјска литургија у Горњем Храсну

И рече им: „Хајдете за мном и учинићу вас ловцима људи.” (Мт 4, 19)

У недјељу другу по Духовима, а пред Празник Рођења Светог Јована Претече и Крститеља, који је и Слава заједнице сабране око Храма у селу Горње Храсно, Светом архијерејском литургијом испред капеле Српских Новомученика и још увијек порушеним храмом Рођења Светог Јована Крститеља, предстојао је Епископ захумско – херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење пароха чапљинског јереја Марка Гојачића.

По читању овонедјељног јеванђеља по Матеју, Епископ Димитрије протумачио је о позиву првих апостола Христових.

Након причешћа вјерних, освештани су крсни хљеб и кољиво, а сабрање је настављено и за славским ручком, који је са својим парохијанима приредио мјесни парох, отац Марко Гојачић.

Првобитни храм саграђен је давне 1844. године а обновљен 1900. године трудом породица из Горњег Храсна. Читав комплекс храма Рођења Светог Јована Крститеља од велике је историјске важности, јер се у склопу црквишта налази и првобитна православна школа у којој је 1902 било седиште Просвјете. Данас је трудом мештана и овај објекат обновљен. У капелици Српских Новомученика која се такође налази у склопу црквишта, данас почивају мошти мученика који су уочи Видовдана 1941. страдали у јами Гавраници у близини села.

Милош Бјелица, чтец
Фото: Владо Ружић