Петровдан у Петропавловом манастиру

Празник Светих апостола Петра и Павла окупио је мноштво вјерних у требињском манастиру Петропавлово, чија света обитељ прославља овај Празник као Славу свог католикона.

У навечерје празника, Вечерње богослужење са петохљебницом служио је Епископ захумско – херцеговачки и приморски Димитрије, са свештенством и свештеномонаштвом, уз молитвено учешће вјерног народа.

Након Јутарњег богослужења, Светом архијерејском литургијом предстојао је Епископ Димитрије са свештенством и монаштвом, а након читања  Јеванђеља сабранима, ријечима поуке обратио се протопрезвитер – ставрофор Радивоје Круљ који је казао да данашњи празник говори како отвореног срца и са нашим немоћима можемо задобити благодат Божију. Да се поучимо са њиховим примјером и када смо најнемоћнији и кад смо тако пали са својим сопственим сагрешењима отворимо срце за љубав Божију и уздигнемо се и будемо апостоли, јер смо зато позвани и призвани у овом тренутку и нашим животима.

 

По опходу око Манастира, уз молитве за ову свету обитељ, село град и крај, као и за упокојене, који почивају у манастирком гробљу, освећени су и раздијељени славски хљеб, жито и вино, а сабрање је настављено за манстирском трпезом.

Вечерње богослужење са петохљебницом служено је у навечерје Празника у Павловој пећини, гдје се традиционално окупља велики број вјерника. Вечерњом службом  предстојао је јеромонах Теофил Тврдошки, уз присуство о. Николе Јанковића, монаха и монахиња Тврдоша, и Петропавловог манастира.

Jутарњим литургијским сабрањем у новосаграђеној цркви Светог апостола Павла, односно Сабора светих дванаест апостола, предстојао је манастирски свештенослужитељ протопрезвитер – ставрофор о. Момчило Пејичић уз саслужење свештенства и монаштва.

Трудом и љубаву игуманије Павле, њеног манастирског сестринства али и још многе браће и сестара, које окупља ова обитељ, након Храмовне трпезе, читава околина храма претворила се у трпезу љубави, којом су се, такође, укријепили сви присутни, пристигли на ово чудесно мјесто уским путевима и каменим сеоским стазама.

Милош Бјелица, чтец
Фото: Слађана Гајић, Владо Ружић