Љубите Бога и једни друге – Епископ Јован предстојао Сабрањем Цркве требињске

Гријехе опрашта, не нови пророк, не нови учитељ, него опрашта Месија (מָשִׁיחַ [māšîaḥ – машиах]). Онај исти, који је дошао, истински Бог и инстински Човјек, који почиње да разбија оно што је сковао у себи јеврејски народ, од Старога завјета, заробљен у његов ковчег, заробљен у ријеч.., да би показа да су само двије заповијести суштинске: љуби Господа Бога свога свим срцем својим; и љуби ближњега као самога себе.., или што рече апостол Јован: љубите једни друге, то је довољно. Што рече Христос: љубите једни друге јер ће по томе познати да сте ученици моји…
 
Тумачећи Зачало, које се чита на празнике преподобних жена, а о Спомену Свете Олге, просветитељке Русије, Епископ Јован пакрачко-славонски изрекао је наведене ријечи, предстојећи на недјељном Божанственом сабрању Цркве требињске, у њеном Саборном храму.
 
 
Његово преосвештенство, Епископ Јован, овом приликом посјетивши Епископију захумско-херцеговачку и приморску и Црквену општину требињску, посјетио је и Манастир Тврдош, гдје је одлсужио помен за почившег Епископа Атанасија.
 
Представник Епископије ЗХиП за културу и медије,
Бранислав Рајковић, ђакон
 
(Фотографије: Марко Вучинић)