Обновљење храма Светог Климента Римског у Сливници код Требиња

У недељу шесту по Духовима, 1. августа 2021. године, извршено је освећење обновљеног храма Светог свештеномученика Климента Римског у Сливници у Требињској Површи. Чин освећења и Свету Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење свештенства Епархије захумско-херцеговачке и других Епархија наше Помјесне Цркве.  Радујући се данашњем дану велики број вјерног народа из околних мјеста дошао је да подијели ову духовну радост са мјештанима овог требињског села. Послије Свете Литургије добри домаћини су за све присутне припремили трпезу љубави.

Бесједа о. Данила Дангубића


Бесједа владике Димитрија


Село Сливница у Требињској Површи чак се помиње у XIV вијеку, односно 1387. године. Тачна година изградње храма Светог свештеномученика Климента Римског није позната, али оно што је сигурно, јесте, да је храм више пута обнављан. Прво његово веће обнављање претпоставља се да је било послије великог земљотреса који је био задесио Дубровник 1667. године, а чије су се посљедице могле осјетиле и у околним мјестима.
 
Посљедњи одбрамбено отаџбински рат није заобишао село Сливницу, гдје су многе куће оштећене, сеоска школа срушена, а ни сам храм није прошао без посљедица. Његова обнова је започета прије осам година и сви предвиђени радови су завршени. Храм се налази у непосредној близини линије разграничења између Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине.
 
Седамдесетих година прошлог вијека у селу Сливница је живјело четрдесетак мјештана,  непосредно прије рата двадесет, док тренутно у селу живи десетак мјештана док их још толико редовно обилази и труди се да обнове или одрже своја имања. Село је прије рата имало десет кућа од којих је већина обновљена. У селу Сливница се налазе куће породица: Дробњак, Ђурина, Мариновић, Сврдлан, Ћуртовић, Шилобад.
 
Остаци некадашње школске зграде, на којој је још увијек видљив натпис: Српско училиште добротвора Драга Памучине 1887, а у непостредној близини цркве, свједоче о значају који су житељи овог краја придавали образовању али и ктиторству.
 

 

 

Епископ Димитрије, овом приликом посјетио је и друге храмове Требињске површи, међу којима и Храм Светог Јована Крститеља у Мрњићима, који се такође обнавља, а тренутно се изводе радови на новом црквеном дому. Освећење овог храма планрано је за октобар текуће године.

фото: Владо Ружић