У Херцег Новом прослављена градска слава и отворен “Трг од ћирилице”, богослужили Митрополит Јоаникије и Епископ Димитрије

У 8. Недјељу по Духовима, на празник Преноса моштију Светог архиђакона Стефана, у граду посвећеном овом светитељу, Херцег Новом, у храму Вазнесења Господњег на Топлој, одслужена је света Архијерејска литургија, којом је началствовао Његово Преосвештенство изабрани Митрополит црногорско-приморски господин Јоаникије, уз учешће Преосвећеног Епископа захумско-херцеговачког г. Димитрија и саслужење великог броја свештеника наше помјесне Цркве.

Литургији су поред мноштва народа присуствовали и градоначелник Херцег Новог Стеван Катић, Конзул Републике Србије Зоран Дојчиновић, директор Управе за сарадњу са Црквама и вјерским заједницама у Влади Србије Владимир Рогановић, савјетник у амбасади Србије у Црној Гори Мићо Роговић, замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић и академик Игор Ђуровић.

Током Свете литургије Митрополит Јоаникије је рукоположио у свештенички чин досадашњег ђакона у Херцег Новог Јована Васића.

Након Литургије и ломљења славског колача, ријечима архипастирске бесједе, обратио се владика Јоаникије, који је честитао славу грађанима и градоначелнику Херцег Новог.

Након поздравног слова, владика је благословио и овогодишње сабрање Трга од ћирилице, традиционалне културне манифестације која ће трајати наредних 15 дана.

Потом се вјерном народу ријечима архипастирске бесједе обратио и Владика Димитрије, истакавши да њега лично овај град и Свети архиђакон Стефан прожимају цијелог живота, јер је рођен у граду Светог Стефана, а дио Херцег Новог налази се и у његовој епархији.

Потом је све присутне поздравио архијерејски намесник протојереј – ставрофор Обрен Јовановић, захваливши се свима који су дошли да увеличају славље.

На самом крају архијереје и вјерни народ , поздравио је и градоначелник Херцег Новог Стеван Катић, пожељевши срећан и успјешан рад Тргу од ћирилице. Он је истакао да је посебно поносан на чињеницу да је то једина манифестација, која се прошле године одржала у Херцег Новом.

Након Литургије у порти храма на Топлој изведен је културно-умјетнички програм, чиме је започео овогодишњи Трг од ћирилице.

Вјероучитељ Јовица Вукасовић

Извор: Митрополија црногорско-приморска