Славско сабрање у Старом Сланом код Требиња

У Старом Сланом данас је прослављена храмовна слава – Пренос моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана у истоименој цркви која се налази у сеоском гробљу уз магистрални пут Требиње – Љубиње.

Надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука је поздравио све окупљене на литургијском сабрању и честитао им храмовну славу, те пожелио да се у њихова срца и животе усели Христос, на начин на који се уселио у велике Божије угоднике.
 
„Радује ме што смо се данас овдје сабрали, на овај дивни празник, и нека би дао Бог да молитвено заступништво Светог архиђакона Стефана буде са свима нама у све дане нашег живота“, рекао је свештеник Бандука.
Након евхаристијског славља, услиједио је литијски ход до мјеста градње новог црквеног дома, гдје су освештани темељи и положен камен темељац. Послије литије испред храма освећено је славско жито и преломљен славски колач. Добри домаћини су за све присутне припремили трпезу љубави.
 
Храм у Старом Сланом изграђен је и освештан 31. августа 2014. године. Ктитор храма је угледни требињски привредник г. Саво Тарана.
 
У Старом Сланом живе породице Тарана, Укропина и Паранос.