Дан Свјетлости незалазне – Света преображењска литургија у Требињу

Преобразио си се на гори, Христе Боже, показавши ученицима Својим славу Своју, колико су могли да поднесу. Нека засија и нама грјешнима Твоја вјечна свјетлост, молитвама пресвете Богородице, Даваоче Свјетлости, слава Теби!

Сабрањем у Саборном храму Светог Преображења Гсподњег, као окосницом славља, житељи Требиња и њихови гости прославили су Славу своје црквене и градске Заједнице. На Литургији је предстојао изабрани Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, уз саслужење Епископа милешевског Атанасија, Епископа бихаћко-петровачког Сергија и Епскопа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, бројног свештенства, монаштва и вјерих. Учешће у овом догађају, поред Градоначелника Требиња и представника привредних, културних и образовних институција, узели су и градоначелници Никшића и Херцег Новог, као и принц Филип Карађорђевић са породицом.
 
По читању празничног зачала из Еванђеља по Матеју, обратио се Епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, отпочевши своју бесједу ријечима честитања: Срећан вам Празник Херцеговци, срећна вам Слава Требињци, срећно нам свима и Богом нека је благословено Преображење Господње!
 
 
По благосиљању и освећењу грожђа у порти Саборног храма, Празник и Славу честитали су и изабрани Митрополит Јоаникије и Епископ Атанасије, након чега је празнично славље настављено уз послужење, музику и представу за дјецу, ширећи се и даље градским улуцама и трговима, у ишчекивању свечане литије, која ће бити приређена послије Вечерње службе у Саборном храму, од 20.00 часова.
 
Представник Епископије ЗХиП за културу и медије,
Бранислав Рајковић, ђакон
Фотографије: Миодраг Вујачић