Св. арх. Литургија на темељима средњовековног храма и ранохришћанске гробнице у требињском насељу Засад

На празник Усековања Главе Светог Јована Крститеља, 11. септембра 2021. године, Свету Литургију је, са окупљеним верним народом, служио Еп. ЗХиП Г. Димитрије уз саслужење јереја Срећка Живановића из Ваљева и требињских свештеника: протојереја Младена Жуловића, Мирослава Ратковића и надлежног пароха Николе Јанковића.

Литургији су присуствовали Градоначелник града Требиња г. Мирко Ћурић и народни посланик Илија Таминџија са својим сарадницима.

У току Свете Литургије беседио је о. Срећко, а верне је на крају поучио и Епископ Димитрије говорећи о величини и значају личности Св. Јована Крститеља.

Трпеза љубави била је организована у новосаграђеној сали за све присутне. Највећа радост овог сабрања било је мноштво деце која су учествовала у Литургији.

Парохијани ове парохије започели су обнову храма и гробља још 1992. год. благословом Епископа Атанасија Јевтића, а уз помоћ Музеја Херцеговине и Градске управе успели су да заштите ове ранохришћанске темеље њиховом конзервацијом и изградњом трема под којим се служила Света Литургија.

На основу археолошких истраживања која су обављена на овим темељима, утврђено је постојање грађевинских делова из античког периода, па преко раног средњег века и каснијих епоха све до 19-ог и 20. века. То сведочи о присуству и континуитету хришћанске вере на овим просторима од апостолских времена, па све до ових наших дана.

Служењем свете архијерејске Литургије стављена је круна на обнову и уређење овог локалитета и ове Светиње у годинама прославе великог јубилеја 800 година од оснивања наше Епархије ЗХиП, што је посебна радост за нашу парохију другу требињску.

текст: Надлежни парох
фото: Марко Вучинић