Дуга ораница под Покровом Богородице – Слава Манастира Дужи

Свештена обитељ Манастира Дужи, истоимено требињско село и читав требињски град и крај принјели су изнова Словесну службу, особито са Пресветом Владарком нашом Богородицом и Увијекдијевом Маријом, са нарочитим споменом на Њено чудесно јављање са својим заштитничким покровом, који вијековима бдије и над овим манастиром.

На светој Литургији, поводом манастирске Славе, предстојао је Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење свештенства, монаштва и вјерног народа. Призивајући благослов Мајке Божије на све присутне и честитајући Славу, епископ Димитрије нарочито се захвалио помагачима при овом Манастиру, уручивши им празничне иконе.
 
Бесједећи по читању празничног зачала из Еванђеља по Луки, протопрезвитер – ставрофор Никола Јанковић указао је на улогу и значај Пресвете Богородице, као и на наше поштовање и љубав према Њој, као и на наше знање о Њој, који произилазе управо из љубави према Њеном Сину и знања које дарује искључиво љубав Божија, а Љубав Божија управо се открива и у овом Празнику Покрова Пресвете Богородице…
 
текст: Представник Епископије ЗХиП за културу и медије
Бранислав Рајковић, ђакон
фото: Владо Ружић