MУЗЕЈ МАНАСТИРА ЖИТОМИСЛИЋ: Одржана ликовна радионица за дјецу с посебним потребама и дјецу без родитељског старања из Дјечијег дома “Мостар”

Фондација Музеј Житомислић и у сарадњи са Мисијом ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини организовала је у петак и суботу  22. и 23 октобра у Музеју Житомислић креативну ликовну радионицу чији су учесници били млади из  Центра за дјецу и омладину с посебним потребама „Лос Росалес“ и дјецу из Дјечијег дома “Мостар”.

Наш манастир је препознатљиво мјесто окупљања људи различитих врјероисповјести и свјетоназора. Трудимо се да гостопримством посвједочимо јеванђелску заповјест љубави према сваком човјеку. Посебно нас радује када своју пажњу можемо да посветимо дјеци и то најрањивој категорији међу њима. Дјеца са сметњама у развоју изускују велику пажњу друштва а дјеца лишена родитељског старања много већу бригу свих нас. Дирљиво је колико су и једни и други спремни да пруже љубав коју за узврат мало добијају. Два дана која смо провели са овом дјецом доживели смо као велики благослов Божије милости, рекао је Игуман манастира Житомислић Данило Павловић.

-Желимо да нове генерације дјеце и младих доживе нова и другачија искуства. Није потребно да одете у  иностранство да би доживјели нешто ново, довољно је да у вашој близини потражите људе из различитих заједница и обогатите себе као особу. Искрено се надам да је само почетак наше сарадње, волио бих да континуирано наставимо са оваквим и сличним радионицама, које су корисне не само за дјецу већ и за нас и цјелокупну заједницу,  рекао је Дејан Дилберовић, директор Фондације Музеј Житомислић.

Шејла Масло Черкић, правна савјетница у Одсјеку за људска права при Мисији ОСЦЕ-а у БиХ, рекла је да је Мисија ОСЦЕ-а у БиХ свјесна чињенице да млади играју кључну улогу у обликовању будућности ове земље.
-Дивно је видјети како су вјерске заједнице окупиле младе различитог поријекла и из различитих средина и омогућиле им да своје ставове и идеје изразе кроз умјетност. Ово је позитиван примјер узајамног разумијевања и заједничког рада за добро друштва у цјелини, нагласила је Масло Черкић.

Сара Мандић, предсједница Српске омладинске организације “Божури” из Мостара , који су волонтирали на радионицама  нагласила је да су увијек спремни да се одазову оваквим активностима.
-Данас смо имали мисију да се дружимо с младима и да им пренесемо своја искуства, а рад с дјецом и омладином један је од фокуса Удружења. Сретни смо што смо могли бити дио овог пројекта, казала је Мандић.

Након радионице дјеца су представила своје радове те уживала у дружењу и спортским активностима.