Изграђен нови црквени дом у Грабу на Зубцима

У недјељу 20 по Духовима, 7. новембра 2021. године, служена је Света Литургија у храму Преподобне мати Параскеве – Свете Петке у Грабу на Зубцима. Свету Литургију служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење вјерног народа овога краја. Парох је са члановима црквеног одбора разговарао о даљим активностима око обнове храма.

Храм на Зубцима налази се уз магистрални пут из Требиња за Херцег Нови. Темељи и камени блокови, уграђени у основу са орнаментима записа, свједоче за сигурно да датира из средњег вијека, а можда и раније. Црквица је једнобродна, правоугаона са малом олтарском апсидом, грађена од камених блокова и клесаног камена и покривена цријепом. Гробљанска је одувијек била и око ње се и данас сахрањују укопници свих заселака Рупа, Граба, Ограда, Прокоса, Дренова Дола, Бојадраж Дола и Куње Главице. Црква Свете Петке дуго је била за своје двије трећине закопана у земљи. Крајем деведесетих година прошлог вијека откопава се, остаци од упокојених око ње се измијештају и уређује се простор и гробље. На улазу у гробље изграђена је гробљанска капела.

Посебна радост у овој години био је завршетак изградње новог црквеног дома, изграђеног трудом и бригом чланова црквеног одбора, као и љубављу и слогом свих мјештана и људи добре воље. Дом је освештан 27. октобра 2021. године, на празник Свете Петке, у присуству великог броја вјерног народа. Тога дана Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Никола Јанковић, парох друге требињске парохије,  уз саслужење архимандрита Исаие, игумана манастира Светога великомученика Георгија на Зубцима.