Слава цркве Врачевице у Гомиљанима

У недељу 21. по Духовима, 14.новембра 2021. године, свечано је прослављен празник Светих бесребреника Козме и Дамјана у цркви Врачевици у Гомиљанима. Свету Литургију служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење вјерног народа овога краја. У току Литургије извршено је ломљење славског колача и помен за све упокојене који почивају на гробљу поред храма.

Претпоставља се да је храм Светих бесребреника Козме и Дамјана (Врачевица) саграђен у 15. вијеку. Вријеме изградње одређено је на основу аналогије за преостала два храма у Гомиљанима, храма Светог Константина и Јелене (Констандиновица) и храма Светог великомученика Георгија (Ђурђевица). Врачевица је датована и на основу два записа на јужном и сјеверном дијелу западног зида, која су уписана у малтеру, 1492. година. 

Храм Светога великомученика Георгија (Ђурђевица) обновљен је и освештан 7.септембра 2014. године. Храмови Светих бесребреника Козме и Дамјана (Врачевица) и Светих Константина и Јелене (Констандиновица) у веома су лошем стању и у току су израде Главних пројеката по којима ће се вршити њихова обнова.