Свеноћно бденије у Мркоњићима

Уочи празника Светог Јована Златоустог, у ноћи између 25 и 26. новембра, у Манастиру Св. Василија Тврдошког и Острошког у Мркоњићима служено је свеноћно празнично бденије са Литургијом у наставку.

Ову свечану духовну гозбу служила су четворица јереја и четворица јеромонаха наше епархије – сабраће Саборног храма у Требињу и Билећи и Манастира Тврдоша и Завале, уз снажну и једнодушну подршку појаца окупљених за двије пјевнице: монаха и монахиња тврдошког и петропавловског манастира, као и појаца наше Саборне цркве. Свесрдно молитвено учешће у богослужењу и евхаристијском благодарењу, узео је и не мали број вјерника окупљених у мркоњићкој светињи све до раних јутарњих часова. Приневши Богу и Његовом Светитељу достојно славословље и благодарне молитве, и причестивши се Светим Тајнама у духу братске љубави, сви присутни су се потом окупили у манастирској гостопримници.

И киша је, током већег дијела вечери и ноћи, падала тихо и ничим не реметећи мир и склад богослужења. Напротив – и сама је много више личила на благослов и “благодатни ромор“, него на уобичајене за ово доба године, хладне новембарске пљускове …