Хор “Света Јелена Анжујска” на фестивалу “Дани Слоге”

Трећи хорски фестивал “Дани Слоге” у Сарајеву је ове године одржан од 26-28. новембра. Прве концертне вечери, у пуној Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице, својим извођењем представио се Хор “Света Јелена Анжујска” из Гацка.

Ова концертна ноћ је била у знаку разноврсности стилова извођења, те су се пјевничким појањем представили женски хор из Гацка и мушки Хор Богословије “Свети Петар Дабробосански” из Фоче, док су вишегласне мелодије изводили мјешовити хорови СПД “Слога” из Сарајева и СПЦПД “Побратимство” из Фоче.

СПД “Слога” је хор који дјелује и окупља пјеваче већ више од 130 година те је постојећи хорски дух и очувано заједништво дјеловало охрабрујуће и као инспирација дјевојкама из Гацка, којима је ово био први озбиљни музички фестивал.

Громогласни аплаузи нису изостајали а концерту је присуствовао и Митрополит дабробосански г. Хризостом који је у својој бесједи рекао: “Пјевање је благослов Божији, а нешто најљепше што човјек може дати и принијети Богу је глас. Кроз глас славимо Бога, величамо га и славимо све најљепше што постоји. Зато се радујемо да је наша Слога постала инспирација за окупљање.”