Oкругли сто  на тему ,,Цркве и вјерске заједнице о превенцији насиља над женама’’

У Мостару је данас одржан округли сто  на тему ,,Цркве и вјерске заједнице о превенцији насиља над женама’’ на коме су учествовале супруге имама из Муфтијства мостарског и супруге свештеника Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Предавачи су били Миља Тупањанин у име Српске православне цркве, Лејла Мезит у име Исламске заједнице, проф. др Даворка Топић Стипић и др Бехзад Хаџић, специјалиста неуропсихијатар.

На округлом столу разговарано је о превенцији родно заснованог насиља из перспективе религија, те о искуствима у раду са особама које су преживјеле родно- засновано насиље из перспективе здравствених радника.

Спољни сарадник ‘’Популацијског фонда Уједињених нација’’ на овом пројекту Оливера Јовановић казала је да је пројекат покренут из потребе сарадње са вјерским заједницима када је у питању превенција насиља над женама, посебно јер се насиље над женама често тумачи супротно од учења религија које дају аполутно достојанство жени.

Оља Јовановић

Она је додала да су округли столови одржани и у Тузли, Кључу, Бијељини, Гацку и Бањалуци у оквиру Кампање – 16 дана активизма против родно заснованог насиља.

Вјероучитељица и предавач испред Српске православне цркве Миља Тупањанин говорила је о положају жене у Српској правсолавној цркви на онову Светог писма. ‘’Ми хришћани се реферишемо на Нови завјет који је прекретица у смислу третирања маргинализованих група међу којима су и жене. Основна порука би била да се ту не може наћи упориште ни према непријатељима, а камо ли према осјетљивим категоријама друштва сопствене заједнице као што су жене’’, казала је Тупањанин.

Миља Тупањанин

Она је подсјетила да нам Нови завјет открива да се Бог обраћа људима, а не мушкарцима и женама, те да је свако позван да оствари своје потенцијале несметано.  ‘’Самим тим што сам ја делегирана испред своје Цркве да говорим, довољно показује какав однос моја заједница има према женама’’, казала је Тупањанин.

Она је нагласила да Српка православна црква кроз бројне активности жели да сведе на минимум догађаје попут насиља, те да ради на афирмацији жена, а у прилог томе иде и податак да су Епархији захумско-херецговачкој вјероучитељи већином жене.

Професорица у Карађозбеговој медреси и координаторица за брак и породицу у Муфтијству мостарском Лејла Мезит говорила је о превенцији насиља над женама и погледу на насиље из угла ислама. ‘’Порука Курана као свете Божје књиге је у својој бити ненасилна, мирољубива, инклузивна у сваком смислу. Међутим, људи у реалном свијету често погрешно интерпретирају свету Божју ријеч и злоупотребљавају је да би оправдали неке своје насилне поступке’’, казала је Мезит.

Лејла Мезит

Она је додала да постоје информације да је у вријеме пандемије дошло до пораста насиља у породици. Мезит је истакла да је сарадња између вјерских заједница на овом пољу јако добра, јер вјерске заједнице имају директан контакт са вјерницима. Она је нагласила и да су у петак са хутби на подручју мостарског муфтијтва послане поруке да ислам не оправдава насиље, тед а се у подродици живи у мируи  договору.

Даворка Топић – Стипић говорила је о превенцији насиља и погледа на жену, те зашто се и у 2021. години треба говорити о насиљу над женама. ‘’Вјерске заједнице играју значајну улогу у стварању опште климе и добро је да смо се окупили да ријешимо неке митове, те изађемо са препорукама шта бисмо требали чинити’’, казала је Топић-Стипић.

Даворка Топић-Стипић

Према подацима Агенције за равноправност полова у БиХ, свака трећа жена је жртва насиља, а свака друга старија од 15 година доживјела је неки облик психичког, економског или физичког малтретирања.

Округли сто, а касније и дружење супруга имама и свештеника одржано је у Владичанском двору у Мостару.

Извор: topportal.info