Владика Григорије – гост и домаћин

Данас, када прослављамо једног од првих и највећих међу Епископима цркве Христове – Светог Игњатија Богоносца, једног од првих међу српским Владикама – Св. Архиепископа Данила II, празнујемо и дар којим је Бог почаствовао човјека позвавши га да учествује у стварању – Оце.

У требињском саборном Храму, Владика Димитрије угостио је Владику Григорија, који је началствовао Светом Литургијом. Саслуживали су тврдошки игуман Сава (Мирић), свештеници: Радивоје Круљ, Благота Васиљевић, Небојша Коловић, Стеван Дурић и братство Саборног храма.

Владика Григорије започео је еванђељску бесједу, говорећи о Светитељу мале антиохијеске цркве који се није уплашио свемоћног владара тадашњег свијета, цара Трајана, већ је будући смирени старац у себи гајио јединствену жељу која ”пониженог подиже, а гордог и силног обара”, јер је савршено знао да свим бићем тежи ка Христу, који је остварење сваке жеље и наде. На крају је пожелио да у сваком човјеку затрепери жеља да крене ка Оцу Небеском, којем нас Христос приноси благодаћу Духа Светога.

Тонски и видео запис бесједе Еп. Григорија:

 

 

Након Божанске службе Владика Димитрије честитао је крсну Славу Владици Григорију, који се захвалио на гостопримству и прилици да богослужи у Требињу, затим су Владике, поводом празника, дјецу частиле слаткишима.

фото: Владо Ружић