СВЈЕТЛОСТ БАДЊАКА И ВАТРОМЕТ ОБАСЈАЛИ НЕВЕСИЊЕ

Велики број Невесињаца окупио се на Бадње вече у порти храма Вознесења Господњег гдје је обављено освјештање и налагање бадњака. Вечерњу литургију служили су свештеници Црквене општине Невесиње.

Светковина која симболизује заједништво, љубав и слогу и најављује долазак најрадоснијег хришћанског празника протекла је у лијепој атмосфери.

Старјешина Саборног храма у Невесињу Младен Чалија пожелио је да празник рођења Исуса Христа проведемо у миру, љубави и сваком добру.

– Овај празник је у нашем народу увијек био један нови почетак. Желим да наша срца отворимо према Господу, да будемо бољи него што смо били у предходним годинама, и да посвједочимо да је Бог један од нас и да смо ми једно са њим – рекао је Чалија.

Он је поручио да је битно да се на овај дан сјетимо свих људи којима је потребна било каква помоћ, и да им упутимо ријечи утјехе, наде и љубави.

Честитку свештенству СПЦ и окупљеним грађанима упутио је и начелник општине Миленко Авдаловић. Пожелио је да Христово рођење донесе мир и благостање у наше доме.

– Сваке године утврдим се у мишљењу да нема ништа љепше од Бадње вечери у Невесињу. Ово вече окупи Невесињце и све вас који живите далеко од свог родног мјеста, и нигдје кажу свјетлост бадњака и топлота Бадње ноћи, не грије срца као у завичају – нагласио је Авдаловић.

Прије богослужења на Градском тргу је организован традиционалан дочек бадњака из невесињских села .Свечана литија прошла је градским улицама и зауставила се у порти Саборног храма гдје је обављено налагање бадњака. Народно весеље настављено је уз послужење и звуке изворног народног мелоса. Приређен је и ватромет.

Божићна литургија у Храму вознесења Господњег у Невесињу и Цркви свете Тројице у Кифином Селу почеће у 4 часа. По традицији, након молитве и причешћа, православни вјерници упутиће се кућама гдје ће уз богату трпезу дочекати полазника, који по општем вјеровању доноси радост и срећу у домове.

Извор: Радио Невесиње