Мостар: Одржани Божићни пријем и Божићни концерт

Традиционални Божићни концерт поводом најрадоснијег хришћанског празника и ове године је одржан у Мостару, а претходио му је и пријем уприличен поводом Божића, на којем је истакнуто да треба његовати љубав и заједништво ради боље будућности.

Концерт су организовали Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Мостар, Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво „Гусле“, Српска православна црквена општина Мостар и Манастир Житомислић.

У божићној бесједи архимандрит Лазар Лазаревић из Манастира Житомислић подсјетио је на важност Божића и на искушења која доноси данашње вријеме.

Архимандрид Лазар је рекао да је Божић догађај када се срећемо са Христом у данашњој свакодневници.

– Исус не долази да би остварио наше жеље већ Божије. Исус Христос је жив Бог и зато жели да и нас сретне живе и овога Божића. Да би нас срео живе морамо бити у духу Божића, а то значи да смо спремни на жртву у садашњости – рекао је архиандрид Лазар у препуном Хрватском дому „Херцег Стјепан Косача“.

Окупљени су уживали у дашку божићног духа захваљујући Српском византијскоми хору „Мојсије Петровић“ и хору дјеце која похађају православну вјеронауку у мостарским школама.

Дјеци су подијељени пакетићи, а сви присутни на крају су испред „Косаче“ уживали у ватромету.

Прије концерта, у Галерији краљице Катарине у Хрватском дому је одржан Божићни пријем у организацији мостарске „Просвјете“, друштва „Гусле“, Српске православне црквене општине Мостар, Манастира Житомислић и Клуба српских вијећника у Градском вијећу Мостара.

Бројне вјерске, политичке и културне представнике града Мостара поздравио је игуман манастира Житомислић Данило којима је пожелио добродошлицу и подсјетио на то да је Божић празник мира и љубави када треба да се сви радују једни другима.

– Све вас гледам с радошћу и цијеним ваш долазак међу нас, јер показујете дугогодишње отворено срце и поштење према нама. Када дијелимо празнике показујемо да овај град има будућност. Има будућност у томе да су сви наши празници и светковине заједничке, а онда такође да сутрашње евентуалне проблеме рјешавамо заједно – истакао је игуман Данило.

Окупљене је поздравила и предсједница „Просвјете“ Сања Бјелица Шаговновић која је указала на то да је Мостар најбољи примјер богатства различитости, а празници вријеме када пријатељства, љубав и сарадњу треба да се његују и подстичу, те покажу широј јавност како се у Мостару живи.

– Ми своје празнике не желимо славити сами нити једни поред других, него управо једни с другима, како смо их увијек славили у Мостару – рекла је она.

У име Клуба Српских посланика, окупљене је поздравио замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић наводећи да ће и у будуће све остале православне празнике и прославе организовати на овај начин.

Изразио је увјерење да Мостар иде у добром смјеру, а нагласио је и да ће чинити све да сви равноправно, насмијано и отвореног срца крену у бољу будућност.

Свештеник Анте Јукић је поздравио присутне у име бискупа мостарско дувањског Петра Палића, те пожелио да витлејемско свјетло засија у њиховим срцима и да тако дође и до других људи.

Он је пожелио срећан Божић и да Божијом наклоношћу буде испуњена 2022. година.

Велико задовољство што послије тегобних времена божићну радост дијели са својим пријатељима, православним вјерницима исказао је и мостарски муфтија Салем Дедовић.

– Посебна је радост што се поново враћамо традицији и обичајима и ономе што краси овај град и Херцеговину – да се љепота и богатство празника подијели с другим људима – рекао је Дедовић.

На пријему су били представници институција из Републике Српске, власти града Мостара и Херцеговачко-неретванског кантона, културних удружења из Мостара и бројни гости.

текст: СРНА
фото: topportal.info