ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ПАРАКЛИСА У ПЕТРОПАВЛОВУ

Другог дана Божића, када Православна Црква прославља Сабор Пресвете Богородице, у Петропавловом Манастиру је као и сваке године обележена слава манастирског параклиса посвећеног овом празнику. Светом Литургијом началствовао је манастирски свештенослужитељ о. Момчило Пејчић уз саслуживање о. Вељка Ковача из Гацка, о. Милана Бужанина из Требиња и двојице тврдошких јеромонаха – о. Антонија и о. Теофила.

Због новонасталих околности везаних за пандемију Слава је прослављена нешто скромније, без присуства нашег Архијереја Димитрија, али по први пут од обнове Манастира и без Владике Атанасија (рођеног баш на тај дан, 8. јануара 1938. године). Последња Литургија Владике Атанасија у нашем Манастиру била је управо прошлогодишња Литургија на овај празник (кратак видео-запис снимљен тог дана прилажемо уз текст).

Овогодишњу Славу су, упркос кишном времену, веселом  учинили малишани којих је као и увек било пуно. Нарочито „слатком“ учиниле су је наше вероучитељице и попадије, припремивши изобиље слатких посластица које су украсиле празничну трпезу, постављену за све присутне у манастирској трпезарији. Благодарећи Господу на изобиљу примљених дарова, сви данас окупљени у Петропавлову пошли су својим домовима са жељом и молитвом да нам година пред нама донесе више здравља и мира. И са искреном надом да ће празници којима идемо у сусрет умножити у нашим животима светлост и духовну радост јер, како нас је неуморно подсећао Владика Атанасије: „Празник – то је више песме и више светлости!“