Митрополија црногорско-приморска: Неприхватљиво је накнадно страначко обиљежавање литија

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

15. јануар 2022. г

Литије које су подигле и објединиле православне хришћане у Црној Гори у вријеме послије изгласавања антицивилизацијског Закона о слободи вјероисповијести, биле су наставак, јединствен и од Бога дарован, ранијих литија које је предводио Свети Василије Острошки почевши од оне кад је Светац походио своју Херцеговину 1996. године, па преко свакогодишњих никшићких литија поводом његовог Празника све до незаборавног Сабора око његових Светих моштију 21. децембра 2019. у Никшићу. Божански карактер свенародних литија није добро поистовјећивати са било каквим другим народним окупљањима, посебно не са страначким или сталешким. Треба имати у виду да једино духовна садржина литија истовремено мотивише и сабира људе из различитих идеологија и слојева друштва.

Посебно је драгоцјено што су у поменутим литијама крајем 2019. и почетком 2020. браћа дисала једним духом без обзира на то како се ко национално изјашњавао: Срби и Црногорци су у том свештеном ходу обрисали различите подјеле и подозрења међу собом, измирили се и објединили око имена Божијег и својих Светиња. Различитости у националном изјашњавању нијесу нестале, али су устукнуле пред истинским и спасоносним осјећањем свенародног јединства у Христу чије смо Светиње заједнички бранили и одбранили.

Исто тако у литијама су били заједно лидери и припадници различитих странака. Служи им на част што су, остајући вјерни својим странкама и партијама, дали предност свенародном јединству око Светиња и ћивота Светог Василија Острошког. На такав начин сви учесници ових знаменитих догађаја од дјетета до старца, мушко и женско, професори, умјетници, радници и ученици дали су свој велики допринос неоспорном успјеху литија. Због тога не желимо да умањимо било чији допринос, па ни господе политичара.

Морамо се, ипак, подсјетити да је народ, а то сви ми у Црној Гори добро знамо, хтио да види на челу литија своје владике и свештенике, а не политичаре. Глас народа, глас Божји! Прихватили смо вољу Божију и вољу народа и у складу са том највишом дужношћу, молитвено предводили литије истичући да ћемо побиједити зло само јеванђелским средствима: истином, добротом, родољубљем и истрајном борбом за унапређење свеопште правне сигурности и равноправности свих вјера у Црној Гори. На челу литија, тог узвишеног хода вјерних у славу Божију, био је блаженопочивши Митрополит црногорско-приморски Амфилохије коме је та част свенародног духовног вође по сваком основу припадала. Свршивши мудро и часно ту од вишњег промисла повјерену му службу наш славом овјенчани Митрополит прешао је из овог привременог у нови живот на небесима да нам буде свједок истине пред Господом.

Увјерени смо да је један од кључних разлога успјеха литија у томе што нијесмо дозволили да се оне страначки или партијски обиљежавају и што су оне биле и остале црквени, светодуховски и свенародни догађај. Због тога је неприхватљиво да се оне накнадно страначки обиљежавају као што је то учињено филмом „Бранили смо Светиње“ недавно приказаним на појединим ТВ каналима.

ИЗ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ