Архијерејска Литургија на Богојављење

Владика Димитрије началствовао је Светом Литургијом у Храму Преображења Господњег у Требињу, уз саслужење свештенства Саборног храма.

О смислу празника и догађају јављања Бога у Три Лица на Јордану, описаном у Јеванђељу, говорио је протојереј-ставрофор Борис Бандука. Говорећи о Христовом погружавању у воду, напоменуо је како Христос својим Крштењем творевини даје благодат Духа Светога и она бива очишћена и препорођена; поново добра – каквом је Бог првобитно и створио. Циљ Божијег јављања показује се као покрет љубави којим Бог креће у сусрет човјеку, позивајући својим служењем човјека на одговор љубави. На Богојављење човјек бива ослобођен од незнања и облагодаћен за узрастање кроз у вјеру у Христа, чиме се човјеку открива смисао дарова којима га је Бог оспособио за ступање у заједницу љубави.

Тонски запис бесједе о. Бориса Бандуке:

 

У својој бесједи Владика Димитрије појаснио је како је неопходно да човјек постане приступачан благодати Божијој, лишавајући се осјећаја слабости, надмености и свезнања, а гајећи наду и вјежбајући се у љубави према ближњима и према Богу. Владика је пожелио свима да у својим животима осјете Божије јављање, како би кроз благодат Божију спознали сами себе и доживјели промјену на коју нас Бог позива псаламским ријечима: ”Престани да чиниш зло и чини добро, тражи мира и иди за њим” (Пс 34).

Након Литургије услиједила је Литија до ријеке, гдје је извршено спуштање крста у воду, а многи од вјерних запливали су ка крсту.

Међу сто педесет учесника, до крста је трећу годину за редом први допливао осамнаестогодишњи Вељко Јовановић, који је даровани златник поклонио најмлађем овогодишњем пливачу.

 Фото: Владо Ружић и Марко Вучинић